• Sladoledi povučeni sa tržišta zbog sastojka koji se dovodi u vezu s oboljenjima raka dojke

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ako do sad niste znali što je to etilen-oksid, ovo leto ste ga sigurno zapamtili. Gotovo da nije bilo dana u zadnja tri meseca, a da neki proizvod nije povučen s trgovačkih polica zbog prisutnosti etilen-oksida.

    Najčešće su to sladoledi, keks sa semenkama, jogurt, a pre neki dan je zbog etilen-oksida Ministarstvo poljoprivrede opozvalo nekoliko pakovanja vitamina, minerala i elektrolita u tabletama koje na hrvatsko tržište stavlja kompanija „Decathlon“.

    Sve je počelo kada je u aditivu E410 otkrivena prisutnost etilen-oksida kao i u susamu.

    Sa srpskog tržišta su povučeni sladoledi M&M, Snickers i Twix sa povećanim nivoom etil-oksida.

    A iz Hrvatske su povučena dva voćna jogurta Dukatos proizvođača Dukat, zatim sladoledi Snikers, Tviks, Baunti i M&Ms proizvođača Mars Hrvatska d.o.o, kao i nekoliko sladoleda u većim pakovanjima iz „Metro Cash & Carryja“, kao i pavlaka za kuvanje Bravo Krema iz Konzuma i Kremino za kuvanje kompanije Stanić…

    Zbog postojanja zabranjenog pesticida u semenkama susama koje se koriste u proizvodnji krekera, s tržišta je ovaj mesec povučen proizvod „Gustoni Cracker Sesam“ nemačke kompanije „Dennree GmbH“. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede nedavno je opozvalo i sladolede Milka klasik štapić 4×100 ml, lešnik štapić i klasik štapić zbog utvrđenog etilen-oksida u aditivu koji se upotrebljava u proizvodnji sladoleda, a iz Sparovih supermarketa povučeno je pet ukusa sladoleda austrijskog proizvođača Froneri.

    Vesti o kontaminaciji dolaze preko Koordinacionog sistema brze razmene podataka (Sciri), a povlačenja se sprovode pod nadzorom nadležnih agencija EU.

    Šta je etilen-oksid?

    Etilen-oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog ukusa koji se koristi u proizvodnji hemikalija dok u prehrambenoj industriji u EU, njegovo korišćenje nije dopušteno. Može se koristiti kao biocid i dezinfekciono sredstvo. To je visoko reaktivni plin, toksičan ako se proguta i otrovan ako se udiše. Izaziva iritaciju disajnog sistema pospanost ili vrtoglavicu, nagriza kožu, uzrokuje teško oštećenje oka, a ima i štetno dejstvo na plodnost.

    Vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, a studije su dokazale njegova kancerogena svojstva. Dobija se od semenki rogača, a koristi se u proizvodnji etilen glikola koji se koristi kao antifriz.

    Godinama je korišćen kao pesticid u poljoprivredi, obično za čišćenje silosa od parazita. U Evropskoj uniji više nije ni na listi aktivnih stvari dopuštenih za zaštitu biljnih useva. Hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz trećih zemalja gde je korišćenje etilen-oksida u prehrambenoj industriji dopušteno. Najviše ga je bilo u susamu koji je uvezen iz Indije, a više od polovine evropskog godišnjeg uvoza od 70.000 tona susama dolazi upravo iz Indije. Odatle dolazi i sporni rogač koji se koristi kao aditiv u evropskim proizvodima.

    Predstavnici hrvatskih proizvođača tražili su stoga bolji nadzor proizvoda koji se uvoze iz zemalja koje nisu u Uniji jer, kako je objasnila Tajana Radić iz Hrvatske poljoprivredne komore, ako Hrvatska mora zadovoljiti visoke evropske kriterijume, moraju ih zadovoljiti i ostali koji uvoze u našu državu.

    Na visini EU-a proizvodi se bez procene rizika odmah povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid što inače nije bio uobičajeni postupak.

    Povezuju ga s karcinomom dojki

    Etilen-oksid, još je 1981. zabranjen u hrani na prostoru tadašnje Evropske ekonomske zajednice. Američki naučnici ga povezuju s oboljenjima raka dojke kod žena i malignim oboljenjima limfnih čvorova. Pri sobnoj temperaturi to je bezbojan plin koji služi kao međuproizvod u mnogim organskim sintezama. Upotrebljava se kao sredstvo za suzbijanje insekata, za sterilizaciju hirurških instrumenata te kao sirovina za pripremu jedinjena poput akrilonitrila, etanilamina, etilen-glikola i neionskih površinski aktivnih supstanci.

    Kako navodi „Otrovno.com“, iako je u nekim proizvodima bio prisutan u koncentracijama i do hiljadu puta iznad maksimalno dopuštenih granica za zaostale supstanci u EU (primera radi, na susamovim semenkama ga sme biti najviše 0,05 mg/kg), etilen oksid je proglašen tek potencijalnim hroničnim rizikom, jer bi potrošač morao da konzumira kontaminirane semenke svaki dan tokom života, i to u velikim količinama.

    Nasuprot tome, mikrobiološki parametri, kao što su bakterije iz roda „Salmonella spp“, „Listeria Monocytogenes“, „Escherichia coli“, bakterijski toksini, Norovirusi ili histamin mogu predstavljati ozbiljan i akutan rizik za potrošače neposredno nakon konzumacije proizvoda, posebno ako nije dobro termički obrađen.

     

    Ako do sad niste znali što je to etilen-oksid, ovo leto ste ga sigurno zapamtili. Gotovo da nije bilo dana u zadnja tri meseca, a da neki proizvod nije povučen s trgovačkih polica zbog prisutnosti etilen-oksida.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

    Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]