• Smernice medijima za izveštavanje o suicidu – potpisan Memorandum

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na Dan prevencije suicida, Ministarstvo zdravlja, Klinika „Dr Laza Lazarević“ i REM odlučili su da upute smernice medijima kako da izveštavaju o toj temi. Potpisali su memorandum o saradnji.

    Istraživanja pokazuju da postoji veza između načina izveštavanja o samoubistvu i porasta broja samoubistava. Zato se, između ostalog, ne preporučuje senzacionalističko izveštavanje.

    Šta sve piše u memorandumu i šta sve on sadrži, za Dnevnik RTS-a, direktorka Klinike „Dr Laza Lazarević“, dr Ivana Stašević Karličić, istakla je da su memorandum potpisali ministar zdravlja, predsednica programskog Saveta REM-a i Klinika „Laza Lazarević“ i preuzeli na sebe neke poslove u vezi sa prevencijom suicida koji imaju veze sa izveštavanjem.

    „Ovo je samo jedan od načina na koji možemo da utičemo na stope suicida, prvenstveno način izveštavanja, edukacija novinara i Ministarstvo zdravlja kao institucija koja brine o javnom zdravlju i sistemskim rešenjima. Važno je izveštavati bez senzacionalizma, bez velikih detalja, bez romantizovanja situacije, naročitu pažnju treba posvetiti porodicama preminulih, koje su posebno ranjive“, istakla je dr Ivana Stašević Karličić.

    Napominje da memorandum počiva na doktrini SZO i podrazumeva veliku i opsežnu akciju.
    Uprkos očekivanjima, tokom kovida 19 nije došlo do porasta stope suicida. U nekim zemljama, stopa suicida je nešto niža u odnosu na period pre pandemije. Srbija je među tim zemljama, manja je stopa suicida nego prethodne godine i skoro dva puta je manja od stope pre 15 godina. To je postignuto javnim zdravstvenim radom i unapređenjem stručnih standarda i dobrim primerima kliničke prakse.

    Kakve promene ne smemo da ignorišemo, šta je upozorenje da osoba možda razmišlja o suicidu?

    „Lični diskomfor, koji dovodi do disfunkcionalnosti na poslu u ličnim relacijama, porodica, svaka promena ponašanja, svako odstupanje od prethodnog načina je signal da možda nešto nije u redu i da treba porazgovarati. Porodica, prijatelji, oni koji nas vole i oni koje volimo jesu prvi s kojima možemo da razgovaramo“, napomenula je direktorka Klinike „Dr Laza Lazarević“, dr Ivana Stašević Karličić.

    Ističe da za sve što ne može da se popravi postoji zdravstveni sistem Srbije koji ima dovoljno resursa za prevenciju, dijagnostiku i lečenje. Ne treba da zaboravimo da su vodeći faktori rizika za suicid neadekvatno ili uopšte nelečeno duševno oboljenje.

    Linija za prevenciju suicida je 0800/309-309, opcija 1.

     

    Na Dan prevencije suicida, Ministarstvo zdravlja, Klinika „Dr Laza Lazarević“ i REM odlučili su da upute smernice medijima kako da izveštavaju o toj temi. Potpisali su memorandum o saradnji.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija