• Sneg izazvao kolaps na Zlatiboru, moguća kiša u Vojvodini, bez zimske opreme ne krećite na put

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na jugozapadu Srbije pao je sneg, a Novu Varoš zahvatila je mećava. Sneg je izazvao probleme u saobraćaju na Zlatiboru, gde je palo oko 20 centimetara snega. Snežni pokrivač formiran je i na drugim planinama – Tari, Debelom brdu, Kadinjači, Staroj planini. Ekipe putara su na terenu.

    RHMZ najavio je postepeno naoblačenje sa severa koje će tokom večeri u Vojvodini ponegde usloviti slabu kišu.

    Kiša, ali i slabe, a povremeno i umerene snežne padavina u pojedinim krajevima naše zemlje donele su u nižim predelima mestimično mokre kolovoze koji sa hladnim vremenom uglavnom stvaraju jaku poledicu i opasnost od proklizavanja vozila, saopštio je jutros AMS S.

    Na putevima u jugozapadnim i zapadnim krajevima Srbije, a posebno na onim u planinskim predelima zbog intezivnih snežnih padavina došlo je formiranje snežnog pokrivača na svim putevima zbog toga se saobraćaj u ovim krajevima odvija otežano i usporeno uz obaveznu upotrebu zimskih guma dok je na pojedinim deonicama zbog snega kojeg mestimično ima i preko pet centimetara sigurnija vožnja sa upotrebom lanaca.

    Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 5:45 časova, kamioni na Horgošu, na izlazu, čekaju 60, Horgošu 180, Kelebiji 180, Batrovcima 60, Šidu 240 minuta.

    Korićanac: Ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme

    Na Zlatiboru i Zlataru, gde je pao sneg, došlo je problema u saobraćaju jer neki vozači nisu imali adekvatnu zimsku opremu.

    Sneg koji je u ponedeljak tokom dana i večeri padao nekoliko sati bez prestanka, na te dve planine stvorio je snežni pokrivač od 30 centimetara, a snega je bilo i na kolovozu, izjavio je za Tanjug direktor „Puteva Užice“ Leko Korićanac.

    „Za kratko vreme napadalo je mnogo snega, ali to ne bi bio problem, da su učesnici u saobraćaju imali adekvatnu zimsku opremu, pre svega pneumatike“, rekao je Korićanac.

    On je dodao da je u večernjim satima na Zlatiboru došlo do poprečivanja šlepera iz Crne Gore, koji je imao letnje gume i koji je izazvao zastoj u saobraćaju koji je trajao sve do 23 sata, a morala je i policija da interveniše.

    Prema njegovim rečima, saobraćaj na ovoj deonici je posle 23 sata regulisan, putevi prvog reda su očišćeni i prohodni, a u toku je čišćenje puteva drugog reda.

    „Imamo dovoljne količine soli i rizle kao i potrebnih mašina, ali apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme, jer to izaziva najveće probleme na terenu“, zaključio je Korićanac.

    Zbog snega problemi sa strujom u opštinama Ivanjica i Lučani

    Sneg je u opštinama Ivanjica i Lučani izazvao probleme u snabdevanju električnom energijom.

    Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović izjavio je da je bilo sedam kvarova na niskonaponskoj mreži i da su pojedina domaćinstva trenutno bez električne energije, ali da se taj problem rešava, prenosi Glas zapadne Srbije.

    Mitrović je naveo da su svi putevi prohodni i da se saobraćaj odvija normalno, kao i da snega ima oko 15 centimetara u prigradskom području.

    U opštini Lučani visina prvog snežnog pokrivača je oko 10 centimetara. Svi putevi su prohodni, ali je sneg prouzrokovao velike probleme u snabdevanju električnom energijom.

    Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović izjavio je da struju trenutno nemaju meštani sela Vučkovica, Glog, Donji i Gornji Dubac, Kaona i deo Milatovića.

    „Oko 300 domaćinstva ostalo je bez električne energije usled kvara na dalekovodima. Ekipe su na terenu i struja bi trebalo da stigne do 12 časova“, rekao je Dolović.

    Otklonjeni kvarovi, sela u užičkom kraju dobila struju

    Sela u užičkom kraju, koja su zbog prvog snega koji je pao na Zlatiboru i okolini imala problema sa snabdevanjem električnom energijom, dobila su struju tokom popodneva.

    Sve ekipe EPS-a iz užičkog kraja bile su na terenu, a u otklanjanju kvarova i čišćenju terena ispod dalekovoda i niske naponske mreže pomogli su im vatrogasci i spasioci.

    Većina kvarova otklonjena je prepodne, a kasnije su u rad puštena i preostala dva dalekovoda – užički ka Ponikvama i bajinobaštanski od Pilice ka Zlodolu, prenosi RTS.

    Prvi sneg uzrokovao je probleme sa snabdevanjem električnom energijom u užičkom kraju, gde oko 4.000 domaćinstava nije imalo struju.

    Do obustave električne energije došlo je zbog kidanja žica na dalekovodima, koje je uslovio mokar sneg, kažu nadležni iz Elektrodistribucije Užice.

    Najveći problem bio je na području Bajine Bašte, gde struje nije bilo u planinskim selima.

    Na teritoriji grada Užica bez struje su bili Stapari, Jasike, Ponikve i Vrutci.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]