• Srbija donira dva miliona evra za razvoj vakcine protiv korone

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Srbija će donirati dva miliona evra za razvoj vakcine protiv virusa Covid-19 i za podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u borbi protiv pandemije, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

    To je na onlajn Međunarodnoj konferenciji „Globalni odgovor na korona virus“, koju je inicirala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, najavila predsednica Vlade Srbije je Ana Brnabić.

    Ona je precizirala da će jedan milion evra biti namenjen razvoju vakcine, a drugi milion Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

    Brnabić je istakla da je Srbiji čast i zadovoljstvo da zajedno sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i da pruži svoj doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije.

    Takođe je poručila da naša zemlja ostaje posvećena partnerstvu sa Evropskom unijom, da će deliti svoja naučna znanja i dostignuća sa evropskim i partnerima širom sveta, i da se nada da će i građani i nacionalne privrede uspešno prebroditi aktuelnu krizu.

    EK obećala milijardu evra kao odgovor epidemiji

    Evropska komisija je kao organizator na samom početku konferencije obećala jednu milijardu evra za globalni odgovor epidemiji COVID19, a u Briselu ocenjuju da je za inicijalni globalni odgovor na pandemiju neophodno prikupiti 7, 5 milijardi evra.

    Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da je ova konferencija ”prekretnica” u borbi protiv korona virusa, a da je današnji dan, 4. maj, ”dan kada se svet udružio”.

    Ona je pozdravila sve zemlje, organizacije i druge partnere koji učestvuju na ovoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji.

    ”Partnera je mnogo, a cilj je jedan, da se pobedi ovaj virus”, rekla je Fon der Lajenova.

    Ona je ukazala da je pandemija pogodila svaku zemlju na svetu i izvala patnje miliona ljudi.

    ”Realnost je da ćemo morati da naučimo da živimo sa virusom dok se ne nađe vakcina”, istakla je predsednica EK.

    Ona je pozvala na udruživanje snaga, novca i znanja u radu na vakcini, dijagnostici i tretmanu protiv korona virusa.

    ”Moramo da razvijemo, proizvedemo i primenimo vakcinu u svakom delu sveta. Moramo osigurati da vakcine budu dostupna svima”, rekla je Fon der Lajenova

    Predsednica Evropske komisije je najavila da je današnja donatorska konferencija samo ”početak globalnog donatorskog maratona” i da će više sredstava biti potrebno u narednom periodu.

    Srbija će donirati dva miliona evra za razvoj vakcine protiv virusa Covid-19 i za podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u borbi protiv pandemije, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija