• Srbija među deset najstarijih zemalja Evrope

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ako se ništa ne promeni u sferi fertiliteta i spoljnih migracija, sadašnje mere populacione politike daće rezultat tek 2080. godine, čulo se na skupu „Budućnost starenja” u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

    Srbija spada u deset najstarijih zemalja Evrope u kojoj je broj sedokosih uveliko nadmašio broj dece  – najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je svaka peta osoba u našoj zemlji starija od 65 godina, a svaka sedma mlađa od 15 godina. Osim što predstavlja ozbiljan demografski izazov, starenje znači i povećani pritisak na zdravstveni i penzioni sistem, kao i sistem socijalne zaštite istaknuto je na naučnom skupu „Budućnost starenja” u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

    – Iako je Japan zemlja sa najstarijim stanovništvom, u kojoj je čak svaki treći građanin stariji od 65 godina, Stari kontinent iz demografski opravdanog razloga nosi taj naziv, jer je broj pripadnika trećeg doba najveći upravo u Evropi. Podaci govore da četvrtinu stanovništva u Italiji čine stariji od 65 godina, u Grčkoj, Portugaliji i Finskoj procenat starih iznosi 23 odsto, dok u Srbiji 21 odsto opšte populacije spada u kategoriju starih osoba. Projekcije Ujedinjenih nacija govore da se u sledeće tri decenije očekuje dupliranje broja starih – svaki četvrti stanovnik Evrope i Severne Amerike biće stariji od 65 godina, a u Srbiji će 27 odsto populacije imati više od 65 godina – istakla je dr Mirjana Rašević iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka.

    Govoreći o fenomenu udovištva u našoj zemlji, dr Mirjana Bobić, profesorka na Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, skrenula je pažnju na činjenicu da se Srbija nalazi u evropskom vrhu po broju osoba koje su ostale bez bračnog druga, ali i podsetila da više od dve trećine tzv. obudovelih čine žene.

    – Udovištvo je pre svega ženski fenomen – žene čine čak 78 odsto osoba čiji je bračni drug preminuo. Uzroci ove pojave su brojni, jer žene žive duže (u proseku pet godina) od muškaraca, a prilikom sklapanja braka muškarac je u proseku 3,5 godine stariji od žene. Osim toga, žene ređe sklapaju drugi brak nakon smrti supruga i ređe se odlučuju za zajednički život sa novim partnerom. Sa druge strane, muškarci češće ulaze u novu bračnu zajednicu nakon smrti supruge, jer brak za njih ima veći socijalni značaj nego za žene – njima je važniji kvalitet emotivnog odnosa, a ne bračna forma. Velikom broju udovica u našoj zemlji kumuje i činjenica da su najveći deo izbegličke i interno raseljene populacije činile žene – od 600.000 osoba koje su tokom devedesetih i početkom 2000. godine došle u Srbiju, udeo udovica je bio veći nego u domaćem stanovništvu – zaključila je profesorka Bobić.

    Dr Vladimir Nikitović, iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, naglasio je da u Srbiji danas živi isti broj stanovnika kao pre šezdeset godina i podsetio da je u poslednjih trideset godina udvostručen udeo starih.

    – Možemo očekivati smanjenje stanovništva za petinu, a procene govore da će 18 od 25 oblasti izgubiti više od polovine stanovnika do kraja veka. Ako se ništa ne promeni u sferi fertiliteta i spoljnih migracija sadašnje mere populacione politike daće rezultat tek 2080. godine – najavljuje Nikitović. 

    Ako se ništa ne promeni u sferi fertiliteta i spoljnih migracija, sadašnje mere populacione politike daće rezultat tek 2080. godine, čulo se na skupu „Budućnost starenja” u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]