• Srbija označena kao zemlja visokog rizika od svinjske kuge

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge.
     
    Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge. Kako bi se podigla svest i ukazalo na značaj prevencije ove bolesti EFSA je pokrenula veliku kampanju koja će se od danas sprovoditi u devet zemalja Jugoistočne Evrope među kojima je i Srbija. Virus nije opasan po čoveka, ali je smrtonosan za domaće i divlje svinje i može imati razarajuće ekonomske posledice u pogođenim zemljama.
     
    U saopštenju se navodi da u Srbiji ima 2.782.000 svinja, da se godišnje proizvede između 250.000 i 300.000 tona svinjskog mesa i potroši 16 kilograma mesa po stanovniku.
     
    Navodi se da je država Srbija do sada stočarima isplatila više od 8,2 miliona dinara zbog toga što su im svinje ubijene zbog afričke kuge svinja i da je u avgustu zbog tog virusa veterinarska inspekcija eutanazirala 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla.
     
    Početkom 2020. godine, Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke svinjske kuge na teritoriji dva lovišta u pirotskom okrugu i jednog u okolini Kladova. 

    Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]