• Srpska kinematografija u fokusu festivala u San Sebastijanu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zahvaljujući saradnji sa Filmskim centrom Srbije, šest srpskih producenata imaće priliku da upoznaju potencijalne partnere za svoje projekte na festibalu u San Sebastijanu i da povećaju svoje koprodukcijske mogućnosti sa drugim evropskim i latinoameričkim regionima i državama

    Odeljenje za industriju festivala u San Sebastijanu (koji će ove godine biti održan od 16. do 24. septembra) organizuje program “Focus On” od 2014. godine. U okviru te inicijative, grupa profesionalaca iz neke zemlje, regiona ili teritorije dolazi na festival u San Sebastijanu da proširi svoju kontaktnu mrežu i učestvuje u aktivnostima industrije. Ove godine, zahvaljujući saradnji sa Filmskim centrom Srbije, šest srpskih producenata imaće priliku da upoznaju potencijalne partnere za svoje projekte u San Sebastijanu i da povećaju svoje koprodukcijske mogućnosti sa drugim evropskim i latinoameričkim regionima i državama.

    Filmski centar Srbije predstaviće svoje programe poreskih olakšica i produkcijskih grantova potencijalnim partnerima u Latinskoj Americi u cilju ponovnog pokretanja ovih koprodukcija. S tim u vezi, institucija će dodeliti nagradu u iznosu od 3.000 evra jednom od projekata predstavljenih na koprodukcionom forumu “Evropa-Latinska Amerika”.Ime dobitnika biće saopšteno na završnoj svečanosti 21. septembra. Filmski centar Srbije će na posebno upriličenom događaju 19. septembra predstaviti mogućnosti saradnje u obasti filma između Srbije i partnera iz inostranstva, kao i sistem podsticaja i posebno opredeljenje za kopdoducije.

    “Put na jug” (El camino del sur) u režiji Huana Batiste Stagnore, prva je koprodukcija između Srbije i Argentine, i ona datira iz 1988. godine, a prisustvo srpskih koprodukcija bila je konstanta na najnovijim izdanjima festivala u San Sebastijanu: ove godine koprodukcija Hrvatske i Srbije, film “Garbura” (Carbide) Josipa Žuvana, takmičiće se u programu “Novi reditelji”. Pre dve godine na programu je bila srpska manjinska koprodukcija “Suton” (Sutemose) Šarunasa Bartasa, i to u zvaničnoj takmičarskoj selekciji, a isto važi i za ostvarenje “Vojnici, Priča sa Ferentarija” (Soldatii. Poveste din Ferentari) Ivane Mladenović iz 2017. godine. Osim toga, srpski reditelj Goran Paskaljević osvojio je 2004. godine Specijalnu nagradu žirija sa “San zimske noći”.

    Pomenuta inicijativa je pokrenuta 2014. godine sa fokusom na Kanadu, zahvaljujući saradnji sa Telefilmom Kanada. Zbog ostvarenih uspeha, program “Focus on Canada” ponovljen je 2015. godine. U saradnji sa filmskim institutima Danske, Islanda i Norveške, inicijativa je 2016. predstavila “Focus on Nordic Glocal”, a 2018. je bila posvećena baltičkim zemljama. Zahvaljujući saradnji poljskog filmskog instituta, 2019. održan je “Fokus na Poljsku” i 2021. “Fokus na Gruziju”, u saradnji sa Gruzijskim nacionalnim filmskim centrom.

    Podsećamo, Srbija je 2016. godine uvela program podsticaja za audiovizuelnu produkciju zahvaljujući kojima igrana, dokumentarna, animacija, televizijska dela i reklame snimljena u Srbiji imaju mogućnost da dobiju povraćaj do 25% svojih troškova (20% u nekim slučajevima). Pored toga, kada je rashod veći od pet miliona evra, podsticaji se povećavaju na 30% rashoda koji ispunjava uslove za taj grant.

    Zahvaljujući saradnji sa Filmskim centrom Srbije, šest srpskih producenata imaće priliku da upoznaju potencijalne partnere za svoje projekte na festibalu u San Sebastijanu i da povećaju svoje koprodukcijske mogućnosti sa drugim evropskim i latinoameričkim regionima i državama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]