• Srpski filmovi i brojna delegacija na IDFA festivalu u Amsterdamu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tri nova srpska filma biće prikazana i predstavljen jedan u nastajanju na 35. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, najprestižnijem festivala te vrste u čitavoj Evropi. Svi filmovi podržani su sredstvima Filmskog centra Srbije (FCS). Festivalu prisustvuje i brojna delegacija iz naše zemlje –  autori, producenti, kao i predstavnici FCS-a i Udruženja “DokSrbija”.

    Tim povodom, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić izjavio je:

    “Posebno sam zadovoljan što je Filmski centar Srbije uspeo da obezbedi sredstva za dolazak velikog broja dokumentarista, reditelja i producenata iz Srbije i za njihovo učešće u programu ovog prestižnog međunarodnog festivala. Podsetio bih da je FCS ove godine izdvojio značajna sredstva za srpski dokumentarni film, ukupno 787.000 evra, skoro 150.000 više nego prošle godine, i da je to donelo zapažene rezultate – naši dokumentarni filmovi su brojniji i kvalitetniji, o čemu svedoče premijere na uvaženim svetskim festivalima poput IDFA u Amsterdamu. U narednim danima ćemo održati više važnih sastanaka i sa potencijalnim međunarodnim partnerima razgovarati o novim mogućnostima za saradnju, posebno na polju koprodukcijskih projekata i predstavljanja srpske dokumentaristike u inostranstvu. Očekuju nas sastanci sa Finskim, Danskim i Katalonskim filmskim fondovima, kao i razgovori sa predstavnicima dokumentarnih festivala u Talinu (Black Nights Film Festival), Kopenhagenu, (CPH:dox) i Kanu.”

    U međunarodnom takmičarskom programu 35. festivala IDFA svetsku premijeru ima novi film Mile Turajlić “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels”. Reč je o koprodukciji Srbije, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Katara, koju je podržao Filmski centar Srbije. Film je nastao u produkciji beogradske kuće “Poppy Pictures”, u koprodukciji sa “Survivance” iz Francuske i uz učešće zagrebačkog “Restarta” i podgoričkog “Kina”. Mila Turajlić je i direktorka fotografija, a uz Karen Čičkovski i producentkinja. Film su montirale Sylvie Gadmer i Mila Turajlić, čiji je prethodni film “Druga strana svega” ovenčan nagradom za najbolji dugometražni film upravo na festivalu IDFA.

    Srpski dokumentarni film “Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuče ima svetsku premijeru u takmičarskom programu “Envision” IDFA festivala, programskoj celini u okviru koje će biti prikazano samo 12 probranih filmova. Film je nastao u produkciji kuće “Ranč productiona” i uz podršku Filmskog centra Srbije.

    “Prizvan i pozvan” na komičan i nekonvencionalan način promatra jedan od najčudniji perioda u srpskoj političkoj istoriji. Nekoliko bivših predsedničkih kandidata, danas neprilagođenih antiheroja priseća se događaja oko prvih višestranačkih izbora 1990. godine i ponovo proživljava taj, za sve njih, sudbonosni događaj, ne shvatajući da su bili samo sporedni igrači.

    Scenario, režiju, montažu i produkciju potpisuju Luka Papić i Srđa Vučo, direktor fotografije bio je Luka Papić, za dizajn zvuka bio je zadužen Mićun Jauković, a supervizor montaže Jelena Marković. Koproducent je Jovan Bačkulja a saradnik na scenariju Vladimir Vulević. Produkcija veliku zahvalnost duguje kolektivu “Medijska arheologija” na čiji se rad sa arhivom i istraživanje “Prizvan i pozvan” nadovezuje.

    Na festivalu u Amsterdamu je i kratkometražni dokumentarni film “Lopte” (Balls) autorke Gorane Jovanović, nastao u koprodukciji Srbije i Slovenije. Ovaj film je deo selekcije IDFA selekcije naslovljene “Bests of Fests” i u Amsterdamu će imati svoju holandsku premijeru.

    Među učesnicima programa “IDFA Academy” ove jeseni je i srpska dokumentaristkinja Maja Novaković, autorka zapaženog i širom sveta višestruko nagrađivanog kratkog dokumentarnog ostvarenja “A sad se spušta veče”. Maja Novaković u Amsterdam predstavlja projekat novog filma naslovljenog “Ko će pokucati na vrata mog doma”, a reč je o dugomertražnom, hibridnom dokumentarnom filmu koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

    Tri nova srpska filma biće prikazana i predstavljen jedan u nastajanju na 35. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, najprestižnijem festivala te vrste u čitavoj Evropi. Svi filmovi podržani su sredstvima Filmskog centra Srbije (FCS). Festivalu prisustvuje i brojna delegacija iz naše zemlje –  autori, producenti, kao i predstavnici FCS-a i Udruženja “DokSrbija”.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija