• Šta raditi ako na letovanju izgubite dokumenta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Da se odlazak na more može pretvoriti u pravu noćnu moru, postajemo svesni onda kada se nađemo u nekoj nepredviđenoj situaciji kao žrtva krađe, učesnik u saobraćajnoj nezgodi ili dođe do povrede ili bolesti. Zato je korisno da imate ove savete pred sobom, da biste zanli kako najbolje da odreagujete u trenutku.

     
    Ukoliko je šteta manja od 500 evra i saglasni ste o krivici sa drugim učesnikom, treba popuniti formular evropskog izveštaja o saobraćajnoj nesreći (European Accident Report). Taj formular ćete dobiti od društva čiji ste korisnik osiguranja. On je besplatan i obavezno je da ga uvek imate sa sobom.
     
    Da li je šteta veća ili manja od 500 evra je teško utvrditi, ukoliko niste stručni za to, te treba imati u vidu koliko vaš auto vredi. Ako je došlo do oštećenja u manjem obimu i manjeg broja limarijskih delova, može se pretpostaviti da se radi o manjoj materijalnoj šteti. Evropski izveštaj o saobraćajnoj nesreći možete preuzeti i klikom ovde.
     
    Šta ako se auto pokvari
     
    Ukoliko vam se dogodi da u toku putovanja pukne guma, ili bilo koji drugi kvar usled kog ne možete nastaviti vožnju, prvo što treba da uradite je da pozovete svoje osiguravajuće društvo ili AMSS, ukoliko ste član. To je važno kako ne biste plaćali dodatne troškove popravke ili šlepa, te treba postupati isključivo po instrukcijama.
     
    Treba uzeti u obzir da osiguranja ne pokrivaju troškove otklanjanja kvara i šlepa ukoliko je do kvara došlo a onaj ko upravlja kolima je bio pod uticajem alkohola ili narkotika. Takođe, ako je uzrok kvara nedovoljno dobro i nestručno održavanje vozila, štetu nećete moći da naplatite od osiguranja.
     
    Imajući u vidu da ovakva vrsta osiguranja košta par hiljada dinara, a može pokriti daleko veće iznenadne troškove, nije na odmet biti korisnik ovakvih ili sličnih usluga.
     
    Ukoliko je šteta veća, osim policije treba kontaktirati osiguravajuće društvo i postupati isključivo po njihovim instrukcijama.
     
    Šta ako se razbolimo
     
    Za početak, pre nego što krenete na put, najpametnije bi bilo uplatiti putno osiguranje.
     
    – U roku od 24 sata od nastanka nemilog događaja, obavestite kol-centar osiguravajućeg društva kod koga je nastradali bio osiguran (ovo je bitno zbog pokrivanja troškova lečenja i hospitalizacije, kao i prevoza povređenog-lečenog nazad u Srbiju, kada se za to steknu uslovi) – savetuju iz Konzularnog tima Ministarstva spoljnih poslova.
     
    Oni dalje navode da ukoliko je neophodno da povređeno lice ostane u bolnici duži period od onog na koji mu je odobrena viza ili boravak, potrebno je da se sa bolničkom dokumentacijom ode u policiju za strance i produži boravište. Iz MSP savetuju i da treba biti u kontaktu sa turističkom agencijom preko koje je odlazak organizovan, jer su oni uglavnom od velike pomoći u ovakvim situacijama.
     
    Pozivom na dole navedene brojeve možete dobiti hitnu pomoć, ali i informacije o tome koja je najbliža bolnica ili apoteka dežurna.
     
    Važno je da znate da su cene i najmanje intervencije vrlo visoke, te da je korišćenje nekog od osiguranja veoma pametan izbor.
     
    Treba imati u vidu da neka osiguravajuća društva refundiraju iznos dodatnih troškova nastalih pri kupovini lekova ili drugih medicinskih sredstava.
     
    Šta ako su ukradena dokumenta
     
    Pri odlasku na put, nikako ne treba sva dokumenta držati na istom mestu. Još jedan od saveta je da uvek kod sebe imate fotokopiju prve strane pasoša, ali se ona tokom odmora nikako ne sme držati gde i ostale vredne stvari ili dokumenta. To bi moglo da vam skrati vreme i pomogne prilikom dobijanja putnog lista, koji će umesto ukradenog pasoša služiti za povratak u Srbiju.
     
    Ukoliko se dogodi da na letovanju postanete žrtva bilo kakve krađe, najbolje bi bilo slučaj, odmah prijaviti policiji kako bi se dobila potvrda da je slučaj prijavljen.
     
    – Po dobijanju potvrde iz policijske stanice o prijavi nestanka ili krađe, bilo bi dobro da kod sebe imate barem ličnu kartu ili vozačku dozvolu, ukoliko vam je ukraden ili izgubljen pasoš. Ovo je bitno kod identifikacije u našem najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu radi izdavanja putnog lista s kojim se možete vratiti u Republiku Srbiju. Sa putnim listom ne možete putovati u druge zemlje – on važi samo za povratak u Srbiju – objasnili su iz Ministarstva.
     
    Šta ako ostanemo bez para i kartica
     
    – Ukoliko ste ostali bez sredstava i nemate novca da se vratite u zemlju, postoji način da vaša rodbina ili prijatelji uplate novac na račun našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, koje će vam isti isplatiti na ruke – kažu iz Ministarstva kao i to da se u tom slučaju oni koji žele da dostave novac treba detaljnije informisati u Ministrastvu spoljnih poslova.
     
    Ukoliko su vam ukradene i kreditne kartice, važni je što pre prijaviti matičnim bankama, kako one ne bi bile zloupotrebljene.
     
    Broj za hitne intervencije (112)
     
    U bilo kojoj zemlji u Evropi pozivom na broj 112 dobija se jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija, a poziv je besplatan. Operaterima će se očitati lokacija sa koje je broj pozivan, te će u najkraćem roku biti obezbeđena medicinska, policijska ili bilo koja druga vrsta hitne pomoći.
     
    VAŽNI TELEFONI:
     
    Evropski broj za hitne slučajeve 112
     
    Crna Gora
     
    Policija 122
     
    Hitna pomoć 124
     
    KBC Crna Gora 020/412-412
     
    Konzularno odeljenje u ambasadi +382-20-667306
     
    Hrvatska
     
    Policija 192
     
    Hitna pomoć 194
     
    Pomoć na putu 987
     
    Konzularno odeljenje u ambasadi +3851/457-90-67
     
    Grčka
     
    Policija 100
     
    Hitna pomoć 166
     
    Policija za turiste 171
     
    Konzularno odeljenje u ambasadi +30210/747-23-60
     
    Bugarska
     
    Policija 166
     
    Hitna pomoć 150
     
    Konzularno odeljenje u ambasadi + 3592/946-16-35
    Autor: Blic

    Da se odlazak na more može pretvoriti u pravu noćnu moru, postajemo svesni onda kada se nađemo u nekoj nepredviđenoj situaciji kao žrtva krađe, učesnik u saobraćajnoj nezgodi ili dođe do povrede ili bolesti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]