• Šta se najviše isplati ukoliko odlučite da putujete avionom – kako se menjaju cene karata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Bliži se leto, planiraju se putovanja. Mnogi su već rezervisali i karte i hotele, tvrde u turističkim agencijama. Šta se najviše isplati ukoliko planirate da putujete avionom?

    Avionske kompanije iz dana u dan menjaju cene karata. 

    „Avio-karte mogu da poskupljuju iz različitih razloga. Jedan od razloga je taj što ide sezona, što je sezona bliža to su cene avionskih karata veće. Drugi razlog je bio poskupljenje goriva, ali tu imamo dobru vest, u međuvremenu pre dan, dva je gorivo pojeftinilo za nekih sedam do osam procenta. Te nivelacije cena će se vršiti bukvalno na dnevnom ili nedeljnom nivou, tako da ćemo precizniju sliku imati u narednim danima“, objašnjava Ivan Vranješević, agent za avio-karte.

    Turističke agencije očekuju da će predstojeća letnja sezona biti uspešnija od prošlogodišnje. Za bliže destinacije avionska karta može da poskupi od 10 do 20 evra, dok se za Krit, Rodos, Majorku, Tursku i Egipat mogu očekivati nešto veća poskupljenja, tvrdi direktor jedne turističke agencije.

    „Ove godine smo sa ‘Er Srbijom’ napravili jedan aneks ugovora, koji se tiče upravo poskupljenja goriva. Napravljena je tabela i princip je sledeći – krajem aprila će se videti procentualno poskupljenje goriva i to će se onda odnositi na sve putnike koji putuju u maju. U maju će se napraviti procena za jun, i tako iz meseca u meseca“, navodi Ljubiša Nešovanović, direktor „Robinson“ agencije.

    Među najtraženijim destinacijama su Grčka, Italija, Španija, Crna Gora, ali i Albanija. Mnogi su već rezervisali karte i stručnjaci kažu da je to bio dobar potez. 

    „Pa treba gledati unapred da se kupe avionske karte. Bilo bi idealno da ste ih kupili juče, a zapravo danas još uvek nije kasno, a sutra će već biti skuplja. Kako idu dani, tako i ide i cena na gore. Preporučujem da se karta kupi čim se napravi plan putovanja“, navodi Vranješević.

    Posle nedavno održanog Sajma turizma u turističkim agencijama kažu da su sve popularniji niskobudžetni letovi, gde cena karte može biti i do 50 evra, ali tu su mesta ograničena.

    Većina evropskih država dočekuje leto uz postepeno ukidanje gotovo svih epidemijskih ograničenja, ali, sudeći po najavama, cene će biti i za petinu više nego 2019. godine.

    Bliži se leto, planiraju se putovanja. Mnogi su već rezervisali i karte i hotele, tvrde u turističkim agencijama. Šta se najviše isplati ukoliko planirate da putujete avionom?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]