• Stare fiskalne kase u januaru zameniće nove

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Od januara naredne godine najveći deo od oko 180.000 fiskalnih kasa, koje su u upotrebi od 2006. godine, otići će na smetlište jer se uvodi novi sistem.
     
    Reč je o sistemu aparatura kojim će promet sa prodajnog mesta, kada se obavi, biti istovremeno evidentiran i u Poreskoj upravi, piše Danas.
     
    U novu tehnologiju teško da će se uklopiti većina starijih modela fiskalnih kasa, dok je neizvesno kako će i oni koji su inovirali svoje operativne sisteme moći da se uklope.
     
    Ministar finansija Siniša Mali tvrdi da to firme „neće koštati ni dinara“ jer je država izdvojila tri milijarde dinara za subvencije te nabavke, a „ukoliko bude potrebno, izdvojiće još“. On je pozvao „domaću pamet“, proizvođače softvera i hardvera da predlože tehnološka rešenja koja će odgovoriti ovom zahtevu. 
     
    To ukazuje da još nije definitivno odlučeno kako će se odvijati proces, a jedino što je sigurno je da će obuhvat obveznika biti veći nego u dosadašnjem modelu fiskalnih kasa i da će izdavanja fiskalnog računa preko elektronskog uređaja imati i oni koji se paušalno oporezuju.
     
    Iako je Zakon o fiskalizaciji donet još prošle godine, tek od skoro su počele ozbiljnije priče o tome kako će se primeniti. Neki od privrednika kažu za Danas da je prerano za procenu, dok druge brine to što do primene sistema ima tek koji dan više od pola godine, a da se još ne znaju detalji.
     
    Ta druga, brojnija grupa kaže da su za sada poznati samo principi, dok odgovora na konkretna pitanja još uvek nema.
     
    „Još ne znamo šta će biti od početka naredne godine, ali verujemo da će do tada stići i informacije. najviše se uzdamo u proizvođače fiskalnih kasa, oni nam uvek daju najprecizinije odgovore“, kaže Predrag Božin iz kompanije Kamendin.
     
    I direktorka „Metalca“ Radmila Trifunović kaže da njihove službe tek očekuju tumačenja, a veruju da će biti nekih novih verzija koje se razlikuju od dosadašnjih kasa.
     
    „Moguće da će nas prilagođavanje dodatno koštati, ali nam neće usporiti rad jer smo i do sada uvek išli s nekim naprednijim generacijama digitalnih kasa, pa smo sigurni da će se nova verzija dobro uklopiti u sistem koji smo već uspostavili u naših 260 objekata maloprodaje. To će biti još jedna potvrda da je uvek bolje uzeti neku savremeniju verziju u tehnologiji, jer on se lakše prilagođava novinama. Ipak, u ovom trenutku ne znamo kako će sve izgledati, a ni proizvođači kasa to ne mogu da nam kažu jer nisu izašla kompletna tumačenja“, navodi, između ostalog, Trifunović.
     
    Proizvođači kasa imaju nešto više informacije, ali ni oni ne znaju još uvek na koji će tačno način država pokriti troškove uvođenja novih kasa. Radoslav Veselinović, vlasnik Galeb grupe, podseća da je pre 15-ak godina, kad su prvi put uvedene, država odobravala firmama umanjenje od poreske obaveze, što je bila subvencija za nabavku kasa vredna nekih stotinak evra.
     
    „Nove kase trebalo bi da omoguće da se svaki račun koji se izda u maloprodaji, istovremeno verifikuje u Poreskoj upravi. Svaki kupac moći će da proveri da li je isečak koji je dobio na kasi u prodavnici, stigao i do Poreske uprave, dok će poreznici u svakom momentu imati informaciju koliko koji obveznik treba da plati na ime PDV-a“, kaže Veselinović.
     
    Inače, iz primene ovog zakona će iz nepoznatih razloga biti izuzeti taksisti, advokati, veterinari…

    Od januara naredne godine najveći deo od oko 180.000 fiskalnih kasa, koje su u upotrebi od 2006. godine, otići će na smetlište jer se uvodi novi sistem.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]