Jelena Obućina printscreen
Srbija

Strašne pretnje novinarki Jeleni Obućini

Izvor: 
013info Pet, 02/12/2022 - 10:19Jeleni Obućini, novinarki Nove S, danas je u direktnim porukama na Tviteru zaprećeno nabijanjem na kolac i spaljivanjem, a sve to prikazano u seksualizovanom kontekstu. Zastrašujuća formulacija sastavljena je od pedantno prikazanih pretnji smrću i seksualnog nasilja. Slučaj je prijavljen tužilaštvu.

Ove pretnje usledile su nakon što je tabloid Alo na svom sajtu objavio (a Informer preneo) da je novinarka u uvodu emisije „Dnevnik” 29. novembra pretila Vučiću da će biti „pokopan”, „po nalogu njenog šefa Šolaka”. Ovaj tabloid je zlonamerno protumačio njen uvod u kojem ona žargonski kaže da će se Vučić „pokopati” ako se ne „opameti” po pitanju Kosova i sankcija Rusiji, navodi se u saopštenju.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekao je da i ovoga puta užasne pretnje i uvrede dolaze nakon što se državni funkcioneri i njihovi propagandisti okome na nepodobne novinare i u kritičkom komentaru pronalaze atentate i zavere. ,,Jelena Obućina je sada izložena organizovanoj hajci režima i vidimo kako se te laži i spinovanja prenose na građane, koji su  indoktrinirani i zaista misle da je novinarka neprijatelj Srbije i srpskog naroda i u stanju su da joj šalju takve strašne poruke. NUNS podržava koleginicu u njenom profesionalnom radu, koji je za primer, i u saradnji sa partnerskim udruženjima učinićemo sve da nju i njenu redakciju zaštitimo.”, naglasio je Bodrožić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i osuđuje pretnje novinarki. Mreža SJ poziva nadležne institucije u Srbiji da hitno preduzmu sve mere kako bi osobe koje su pretile novinarki bile procesuirane i kažnjene. Na ovaj način institucije treba da pokažu odlučnost u borbi protiv gnusnih pretnji novinarima i da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

  • Udruženje novinara Kosova
  • Udruženje novinara Makedonije
  • Udruženje BH novinari
  • Hrvatsko novinarsko društvo
  • Nezavisno udruženje novinara Srbije
  • Sindikat medija Crne GoreMarketingNajnovije vesti