• Strip, nasleđe i savremena umetnost” u Novom Sadu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U okviru konferencije “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost”, koja će biti održana od 28. do 30. oktobra u Distriktu u Novom Sadu, gostovaće 17 predavača i voditelja radionica iz zemlje i inostranstva. Ova događaj odigrava se u okviru međunarodnog projekta Remix Comix i programa “Comics City Project” koji je deo programskog luka „Druga? Evropa“, projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

    Konferenciju 28. oktobra otvara poznata austrijska strip autorka Uli Lust, koja se u svojim radovima bavi pitanjima grafičkog (strip) novinarstva, ukazuje na položaj manjina, kulturnog nasleđa i javnih prostora gradova širom Evrope. Ona će održati predavanje pod nazivom “Dokumentarno izveštavanje i vizuelno novinarstvo. Prave životne priče”.

    Program 29. oktobra započinje seminarom “Sećanje kroz strip: Spiegelman, Nakazava, Satrapi” tokom kojeg će Jasko Horsman i Matia Piters, naučni istraživači sa Lieden univerziteta iz Holandije, podeliti sa publikom razmišljanja na temu kako su traume evropske i svetske istorije predstavljene kroz formu stripa.  Interaktivni seminar “Reprezentacija kroz strip” sa pesnikom i umetničkim kritičarem Kananom Marašligilijem (Bisel, Amsterdam) istražiće veliki broj primera kako su kroz formu stripa umetnici i pisci sa različitim životnim iskustvom i fluidnim identitetima, često marginalizovani od strane glavnih kulturnih tokova, uspeli da se izraze i iznesu svoja iskustva i stavove.

    Narednog dana, 30. oktobra, biće održana prezentacija “Walhalla belgijskog stripa, tokom koje će urednik stripova Roel Denen (Belgija) govoriti o belgijskim novitetima u svetu stripa. Nakon njegove prezentacije biće jasnije kako i zašto je Brisel postao evropska prestonica devete umetnosti.  Seminar “Stripovi u muzejima” vodiće Barbara Egert iz Next Comics Festivala iz Linca u Austriji, a tokom ovog seminara učesnici će diskutovati na temu kako je moguće primeniti iskustvo strip stvaralaštva u muzejskoj praksi. Barbara Egert će podeliti svoja saznanja koje je stekla tokom istraživanja u muzejima, kroz teorijske i praktične primere iz svog iskustva tokom rada na Next Comics festivalu u Lincu.

    David Šilter iz letonskog Festivala Kuš! istog dana održaće prezentaciju “Strip i savremena umetnost u (fan)zinima.  “Kuš!” je pokazao svojim šarmom kako pravljenje fanzina može biti moćan metod približavanja strip umetnosti novim čitaocima. Tokom ove prezentacije David će podeliti svoja iskustva i predstaviti “Kuš!”, njegovu prošlost i budućnost. Prezentaciju  “Stripovi u javnom prostoru” će voditi  Akinori Oiši, multimedijalni umetnik i illustrator iz Japana – ovaj svetski poznat umetnik će objasniti šta je ideja njegovog projekta “Crteži na prozoru” kojeg je realizovao u Novom Sadu.

    Tokom konferencije biće održano i nekoliko radionica: Oskar Pavlovskis iz letonskog Kuš!-kolektiva započeće radionicu pravljena (fan)zina, radionicu “Pogledati kreativni distrikt novim očima vodiće Barbora Milerova (kustoskinja Lustr-festivala u Pragu), Karolina Spaić i Sebo Baker, dramski umetnici i performeri iz Amsterdama predstaviće nam svoju društvenu igru “Storycatcher”.  Eva Hilhorst, (Holandija), urednica platforme za vizuelno novinarstvo Drawing the Times, održaće radionicu “Strip u novinarstvu”.

    Domaću strip scenu predstavljaće Boris Stanić i Aleksandar Zograf, koji će sa kolegom iz Slovenije Blažom  Vurnikom iz Slovenije drugog dana Konferencije predstaviti svoj rad o regionalnim sećanjima na Drugi svetski      rat. Tokom razgovora sa autorima zajedno sa učesnicima , doći će se do zaključka kako se sećanja mogu vizualizovati kroz formu stripa, i da li je na taj način moguće ponovo oživeti (zaboravljenu) istoriju. Nakon ovog programa biće prikazan dokumentarni film “Poslednja avantura Kaktus Bate” koji istražuje sudbinu autora novinskog stripa nestalog u turbulentnom vremenu nakon oslobođenja 1945, a u kome Aleksandar Zograf igra glavnu ulogu. Istog dana, radionicu “Poljubac mudrosti i ludila” vodiće srpski strip crtač Mileta Poštić zajedno sa koleginicom Jelenom Bobić.

    Konferenciju će biti završena crtačkim okršajem: svi su pozvani da učestvuju, bilo da su profesionalni crtači ili amateri. Akteri ovog programa će se takmičiti ko će nacrtati najbrži, najsmešniji ili najbizarniji strip, mini strip ili crtež.

    Međunarodni projekat „Remix Comix”, u kome učestvuju tri organizacije iz Srbije realizuje se u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. Pored Multimedijalnog centra Led Art iz Novog Sada, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju Agencija Komunikart iz Pančeva, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stichting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija).

    Glavni cilj projekta “Remix Comix” je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova, koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa, radi razvijanja i animiranja nove publike. Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kao bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima. 

    Projekat je podržan od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

    U okviru konferencije “Remix Comix – Strip, nasleđe i savremena umetnost”, koja će biti održana od 28. do 30. oktobra u Distriktu u Novom Sadu, gostovaće 17 predavača i voditelja radionica iz zemlje i inostranstva. Ova događaj odigrava se u okviru međunarodnog projekta Remix Comix i programa “Comics City Project” koji je deo programskog luka „Druga? Evropa“, projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]