• Studenti pokrenuli peticiju podrške svešteniku kažnjenom nakon gostovanja u Utisku nedelje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta pokrenuli su onlajn peticiju zbog kazne zabrane bilo kakvog pojavljivanja u medijima koju je posle poslednje emisije „Utisak nedelje“ patrijarh Irinej izrekao docentu te visokoškolske ustanove svešteniku Vukašinu Milićeviću.
     
    Kako piše list „Danas“, oni su najavili i pismo Rektoratu i Senatu Univerziteta u Beogradu, od kojih traže pomoć u odbrani prava na mišljenje na Univerzitetu.
     
    Ovo nije prvi put da crkvene vlasti na ovakav i ovome sličan način postupaju sa profesorskim kadrom na pomenutom fakultetu„, upozorili su studenti.
     
    Oni su podsetili da je, od momenta kada su profesori uputili javni apel protiv peticije o reviziji teorije evolucije, njih 12 izloženo neprestanoj torturi neistomišljenika iz vrha SPC – od pokušaja stopiranja izbora u naučna zvanja.
     
    Ovim putem bismo, kao studenti Univerziteta, želeli da istupimo u cilju odbrane ovih ljudi i slobode mišljenja na Univerzitetu„, poručili su studenti bogoslovije.
     
    Sveštenik Milićević kažnjen je posle emisije „Utisak nedelje“ u kojoj je tema bila pandemija virusa korona, a tada je rekao, između ostalog, da crkve i verske zajednice treba da čuju reč stručnjaka i društva i ocenio da je veoma komplikovano organizovati sveštenike da po domovima pričešćuju vernike.
     
    Podsetimo da u dopisu stoji u dopisu koji je 30. marta 2020. godine potpisao patrijarh Irinej i u kome se sveštenik obaveštava da će se o njegovoj sudbini izjašnjavati Crkveni sud Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, stoji da se Milićević već duže vreme ponaša suprotno onome što su preporuke Sinoda, da iznosi stavove suprotne stavovima SPC, javio je BIRN.
     
    Navedeno je i da on stavlja „svoja umovanja i mudrovanja iznad sabornog uma Crkve“, govori se da je neposlušan i da se oglušio više puta o preporuke Sinoda.
     
    Još gore, navodi se u dopisu, Milićević je kritikovao stavove Crkve u javnosti što je, prema tumačenju patrijarha i njegovog tima – nedopustivo.
     
    Ovo je drugo gostovanje Milićevića u ovom programu – prvi put je gostovao u oktobru 2019. godine. On je i tada bio opomenut, mada samo usmeno, zbog pojavljivanja i iznetih stavova u toj emisiji, pa je pisao patrijarhu pismo u kome je obrazlagao svoje ponašanje i odluku da se pojavi u javnosti.
     

    Studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta pokrenuli su onlajn peticiju zbog kazne zabrane bilo kakvog pojavljivanja u medijima koju je posle poslednje emisije „Utisak nedelje“ patrijarh Irinej izrekao docentu te visokoškolske ustanove svešteniku Vukašinu Milićeviću.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]