• Sudija Bjelogrlić: Nadam se da nezadavoljni građani neće uzeti pravdu u svoje ruke

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić izjavila je da je i uz postojeći pravni okvir, uprkos njegovim nedostacima, moguće stati na put organizovanom kriminalu i unapredi vladavinu prava, ukoliko za to zaista postoji politička volja.

    Bjelogrlić je, u razgovoru za Betu, podsetila da naš institucionalni okvir omogućava politički uticaj na pravosuđe, jer, po odredbama Ustava, sudije i tužioce bira Narodna skupština, a da se u sastavu Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT), koji odlučuju o njihovim karijerama, nalaze predstavnici političkog dela vlasti.

    „Inače, znam da postoje primeri država takozvanih starih demokratija u kojima je možda i veći institucionalni prostor za uticaj na pravosuđe, koje naši političari često daju za primer. Međutim, te institucionalne mogućnosti se ne zloupotrebljavaju, bar ne na otvoren način“, istakla je Bjelogrlić.

    Kako je navela, „u njima postoje jake stvarne garancije nezavisnosti sudstva, a javnost im je ‘pas čuvar’ jer pomno prati i ukazuje na svaku zloupotrebu s tim u vezi“.

    Ona je, povodom dešavanje kod nas, dodala i da „ne treba zatvarati oči pred neprimerenim uticajima na sudije i, pogotovo, na tužioce“, o čemu je, kako je navela, ovih dana javno govorio i predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.

    Ako, kako je istakla, „pravosudne institucije nisu snažne, ukoliko pravila ne važe za sve na isti način, a posebno ako ne važe za one koji ih donose, građani sve više gube poverenje u njih“.

    „Nadam se da nikad nećemo morati da se suočimo sa mogućnošću da nezadovoljni građani uzmu pravdu u svoje ruke i da tek tad spoznajemo važnost depolitizovanog pravosuđa“, upozorila je.

    Bjelogrlić, koja je prošle sedmice izabrana u VSS, je istakla da građanima pripada pravno na – nezavisnog sudiju.

    Objašnjavajući detaljnije ulogu VSS, koji u novom sastavu počinje da radi u aprilu, ona je navela da to najvažnije pravosudno telo bira sudije na trajni mandat, odlučuje o njihovom napredovanju i razrešenju.

    Zato je neophodno, navela je, da VSS čine stručne sudije od integriteta, sposobne da se odupru neprimerenim uticajima i da čuvaju i obezbeđuju nezavisnost i sudija i sudova.

    Podatak da je dobila najviše glasova u istoriji sudskih izbora, kao prvoplasirani kandidat u bazi osnovnih i prekršajnih sudova, protumačila je kao priznanje njenim aktivnostima u Društvu sudija Srbije, na kojima je zasnovala svoj program kada se predstavljala sudijama.

    „Društvo sudija Srvbije ne deluje nikad sa političkih pozicija, samo dosledno teži jačanju nezavisnosti sudstva“, navela je Bjelogrlić, koja je jedan od tri člana tog strukovnog udruženja koji su, od ukupno pet novih članova, izabrani prlikom ovog biranja za VSS.

    „Izborni rezultat na poslednjim sudskim izborima je jedinstven, i po broju osvojenih glasova i po broju izabranih članova Društva sudija Srbije. Kada se ima u vudu da je u bazi osnovnih i prekršanjih sudova glasao najveći broj sudija, njih 1 089, to dovodi do zaključka da stavovi i principi Društva sudija Srbije uživaju veliku podršku sudija“, ocenila je Bjelogrlić.

     

    Predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić izjavila je da je i uz postojeći pravni okvir, uprkos njegovim nedostacima, moguće stati na put organizovanom kriminalu i unapredi vladavinu prava, ukoliko za to zaista postoji politička volja.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]