Foto: wikimedia
Srbija

Sutra je državni praznik - Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Izvor: 
Beta Pet, 10/11/2017 - 15:04

Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen u subotu, u Srbiji kao i u mnogim zemljama širom sveta, državnim manifestacijama u 11 sati.

 

Dan primirja, koji je u Srbiji državni praznik, ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 sati potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.
 
Delegaciju na polaganju venaca i odavanju počasti kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u ime Vlade Srbije predvodiće ministar za rad Zoran Djordjević. Ceremoniji će prisustvovati i predstavnici ministarstava, Vojske Srbije, Beograda, ambasadori i izaslanici ministarstava odbrane brojnih zemalja, kao i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
 
Slične manifestacije istovremeno biće održane i širom Srbije.
 
Manifestacijama u inostranstvu prisustvovaće ambasadori, konzuli i izaslanici Ministarstva odbrane Srbije koji će položiti vence na memorijale i mesta stradanja od značaja za Srbiju, a u onim državama u kojim ih nema pridružiće se ceremonijama koje organizuju lokalni zvaničnici.


Marketing

Najnovije vesti