• Svake godine najmanje 30 ubijenih žena: Nisu one krive za nasilje, već oni koji ga čine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Svetska zdravstvena organizacija je nekoliko puta upozorila da uslovi izolacije i ograničenja kretanja doprinose porastu rizika od nasilja. Podatak da je SOS ženski centar iz Novog Sada tokom juna ostvario 33 poziva putem SOS telefona i 10 putem mobilnih linija, upozorava da nasilja ima. O kampanji za pomoć žrtvama nasilja za RTS je govorila Ivana Perić, koordinatorka „Tim SOS ženskog centra“.

    I u julu je veliki broj poziva, do juče 21. Ivana Perić ocenjuje da je taj broj poziva porastao zahvaljujući kampanji koju je „Tim Sos ženski centar“ pokrenuo pod nazivom „Nasilje uvek izolacija“ odnosno „Okači poster, spasi nekome žvot“.

    Apelovali su na građane da dele postere u svojim zgradam i postavili su ih s brojevima telefona i u kafićima. Ističe da beleže duplo veći broj poziva u odnosu na prošlu godinu.

    Perićeva navodi da je razlog zašto korisnice pozivaju centar 80 do 90 procenata dobijanje informacija kako da prijave nasilje ili šta ih očekuje nakon prijave jer vrlo često izostaju obaveštenja kakve su procedure dalje.

    „Ono čega smo se bojali je, da će kada prođe vanredno stanje, odnosno policijski čas biti više prijava, žene će se više obraćati u praksi. I tako se i dešava u praksi zato što sada mogu da se kreću, više su slobodne, mnogo je teško bilo ostvariti komunikaciju sa organizacijom kada ste 24 časa zatvoreni s počiniteljem nasilja“, ističe koordinatorka SOS tima. 

    Sve više psihičkog nasilja

    Takođe, naglašava i da institucije u poslednje vreme sve više prepoznaju psihičko nasilje.

    Poručuje da nasilje uvek treba prijaviti jer, kako kaže, kad se prijavi, pokreće se slučaj, onda dalje možete da sarađujete s institucijama i da pratite i upravljate  rizikom.

    Savetuje i da žrtve nasilja dođu u centar na psihološku podršku, kako bi se ohrabrile da podnesu prijavu.

    „Nekim ženama je za to potrebno pola godine a nekim i više ali je jako važno da znaju da nisu same i da imaju podršku“, naglašava Perićeva. 

    Prosečno godišnje život izgubi oko 30 žena 

    Prema njenim saznanjima, od početka godina je stradalo deset žena.

    „Imali smo i juče jedan slučaj u Srbobranu kod Novog Sada, u pitanju je femicid tako da je nezahvalno pratiti statistiku, jer vrlo često za neke slučajeve saznajemo iz medija. Ali u svakom slučaju deset uključujući i jednu devojčicu koja je nastradala u porodičnom nasilju“, rekla je Ivana Perić. 

    Nažalost statistika govori da se nasilje ne smanjuje.  Naglasila je da poslednjih 10-11 godina u proseku imamo oko 30 ubijenih žena u jednoj godini.

    Upozorila je da je to veliki prosek i da zato moramo zajednički da delujemo kako bi prevenirali upravo one krajnje posledice dugogodišnjeg nasilja. 

    Savetovalište ima osam terapetutkinja i psihološkinja i uvek je, uglavnom direktno, pružalo podršku individualno. Ranije su, navodi Perićeva, za građanke koje ne žive na teritoriji Novog Sada pružali podršku putem skajpa. 

    Dodaje da su sada zbog vanrednih okolnosti otvorili posebno „skajp nalog“ za podršku kao i „zum“ konsultacije. Kazala je i da sve više koriste „zum platformu“ jer je sigurnija, a ženama su omogućile da nastave kontinuirani rad sa centrom putem onlajn prostora.

    Objašnjava i da za većinu žena to nije najbolja opcija, zato što nemaju ličnog prostora da mogu nesmetano da rade a da to ne ugrozi njihov položaj.

    Perićeva ističe i da se ne radi uvek o porodicnom nasilju. Beleže sve veći porast seksualnog uznemiravanja od poznanika ili čak potpuno nepoznatih osoba.

    U porastu proganjanje i digitalno nasilje

    „Za dva meseca beležimo šest takvih slučajeva. Proganjanje je u porastu i to onlajn digitalno nasilje. Imali smo slučaj da je potpuno nepoznata osoba proganjala preko društvenih mreža jednu našu korisnicu“, istakla je Perićeva.

    Ukazala je da oko 70 odsto žena koje zovu prijavljuju porodično nasilje uključujući nasilje bivših partnera.

    Dodaje da pet do deset odsto njih zovu zbog institucionalnog nasilja ili mobinga ali i zbog nasilja od strane poznanika i nepoznatih osoba.

    Kada je u pitanju pravna pomoć i zastupanje, rekla je da korisnice upućuju na eksternu savetnicu i da će zahvaljujući saradnji s Autonomnim ženskim centrom u narednim mesecima omogućiti i besplatno zastupanje za određeni broj korisnica.

    „Njima treba kontinuirana podrška. Apelujem na građane da pomognu i reaguju na nasilje. Šta nakon prijave, šta dalje… Uvek mogu da pozovu broj telefona 061-64-12-992. Otvoreni smo za celu zemlju i za inostranstvo. Psihološka podrška je prvi korak u daljem odlučivanju šta da rade. Zato je važno da se žena ne oseća usamljena u tome i da nije kriva za nasilje već onaj ko ga čini“, poručila je Ivana Perić, koordinatorka „Tim SOS ženskog centra“. 

    Svetska zdravstvena organizacija je nekoliko puta upozorila da uslovi izolacije i ograničenja kretanja doprinose porastu rizika od nasilja. Podatak da je SOS ženski centar iz Novog Sada tokom juna ostvario 33 poziva putem SOS telefona i 10 putem mobilnih linija, upozorava da nasilja ima. O kampanji za pomoć žrtvama nasilja za RTS je govorila Ivana Perić, koordinatorka „Tim SOS ženskog centra“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija