• Svako novo radno mesto subvencionisano sa oko 36.500 evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarstvo privrede je 2020. godine svako novo radno mesto subvencionisalo u proseku sa oko 36.500 evra, pokazuju podaci iz Predloga zakona o završnom računu republičkog budžeta

    Ekonomisti ukazuju da subvencije nemaju značajnije efekte na privredu i da su samo jedna od stavki koje investitori razmatraju prilikom odlučivanja o otvaranju novih pogona.

    Jedna od najvećih državnih pomoći u 2020. godini dodeljena je švajcarskoj kompaniji Beri Kalebo, koja je otvorila fabriku u Novom Sadu, u iznosu od 12 miliona evra za 100 novih radnih mesta, odnosno 120.000 evra po radnom mestu.

    Iako je Srbiji politika dodele državne pomoći i dalje primarni način za privlačenje investitora, profesor na londonskom Univerzitetu Grinič Uroš Delević kaže da ne postoje nikakvi ni naučni dokazi niti opravdanje da bilo koja zemlja subvencijama privlači strane direktne investicije, te da je njihov uticaj na smanjenje nezaposlenosti zapravo zanemarljiv.

    Delević je na nedavnoj konferenciji posvećenoj subvencionisanju privrede ocenio i da je uredba po kojoj se preduzeća u Srbiji trenutno subvencionišu ekonomski neopravdana, jer kao glavni kriterijum uzima broj radnih mesta u fabričkoj proizvodnji, što je sektor koji stvara najmanju dodatu vrednost.

    Srbija se za investicione projekte na evropskom tržištu bori sa mnogo bogatijim državama, između ostalog i subvencijama, istakao je direktor Razvojne agencije Radoš Gazdić, navodeći da su strane direktne investicije u periodu od januara do jula 2021. iznosile 2,72 milijardi evra.

    Generalni direktor Continental Automotive Srbija Saša Ćoringa kazao je da je u odabiru lokacija za njihov novi razvojni centar Novi Sad pobedio pre svega zbog kvaliteta inžinjera, potom lokacije, ali i zbog subvencija.

    Srbija je trenutno u središnjoj fazi ekonomskog razvoja i neće više moći da se razvija kao zemlja jeftine radne snage ili jednostavnih proizvoda, ocenio je profesor na FEFA Fakultetu Univerziteta Metropolitan Nebojša Savić.

    Ekonomisti ukazuju da nije dobro što, prema aktuelnoj politici subvencionisanja, najviše projekata ide u najrazvijenije opštine, jer to dovodi do rasta ekonomskog jaza.

    Takođe, navode i da je neproduktivno davanje državne pomoći kompanijama koje zapošljavaju uglavnom nekvalifikovanu radnu snagu, jer će one izmestititi svoju proizvodnju kad im troškovi porastu.

    Ministarstvo privrede je 2020. godine svako novo radno mesto subvencionisalo u proseku sa oko 36.500 evra, pokazuju podaci iz Predloga zakona o završnom računu republičkog budžeta

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]