• Sve više krađa na drzak način, na meti najčešće žene i stariji sugrađani

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nekada je bilo pravilo: sitne krađe, sitne i kazne. Više nije tako. Uprkos tome, prestupnici sa mnogo drskosti otimaju zlatne lančiće, džepare čak i na mestima na kojima su postavljene kamere. Kako se zaštititi?

    Video-nadzor svuda. Društvenim mrežama kruži snimak krađe u novobeogradskim blokovima, koji je zabeležila jedna sigurnosna kamera. Nepoznati mladić prišao je ženi na ulici, pomazio njenog psa, a zatim joj nasilno otkinuo ogrlicu sa vrata.

    „U ovom slučaju radi se o teškoj krađi na naročito opasan, naročito drzak način. Zakon predviđa kaznu zatvora od godinu dana do osam godina zatvora. Najčešće ova krivična dela vrše izvršioci koji su mlađe dobi, muškarci. A oštećeni su uglavnom stariji sugrađani najčešće žene. Teške krađe na drzak način su naročito intenzivirane u poslednjem periodu, sa dolaskom lepog vremena i promenom garderobe“, kaže Aleksandar Mitrović, šef odseka za suzbijanje džepnih krađa u PU Beograd.

    Krivično delo je svaka krađa čija je vrednost ispod 450.000 dinara, a one veće ili kada je izvršilac grupa su teške krađe. 

    Mesta za džeparenje nekada su bili gradski prevoz i pijace. A sada, sve češće prometne ulice. Jedna od njih je i glavna ulica – Knez Mihailova, ali i tržni centri i prodavnice. Džeparoše je teško prepoznati, a najčešće se kradu mobilni telefoni i novčanici…

    „Imala sam priliku da su mi uzeli telefon iz džepa, bukvalno iz džepa, tu dole na spuštanju kod Zelenog venca“, ispričala je za RTS jedna Beograđanka.

    Iz Uprave policije grada Beograda kažu da je ove godine prijavljeno manje krađa nego u istom periodu 2021.

    „Na teritoriji grada Beograda prvih pet meseci, što se tiče zlatnog nakita je bilo prijavljeno 11 dela prošle godine, 11 dela i ove godine. A što se tiče krađe novčanika i torbica bilo je skoro dvostruko manje ove godine nego prošle. I kreće se torbica oko 20 i nešto prošle godine, ove godine je bilo 11. A novčanika je bilo 22 prošle godine, a ove godine 18“, ukazuje Aleksandar Mitrović.

    Za krivično delo krađe Zakon predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine. Džeparoši uvek prate ponašanje potencijalnih žrtvava, pa zato i mi treba da budemo oprezniji. 

    Nekada je bilo pravilo: sitne krađe, sitne i kazne. Više nije tako. Uprkos tome, prestupnici sa mnogo drskosti otimaju zlatne lančiće, džepare čak i na mestima na kojima su postavljene kamere. Kako se zaštititi?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]