• Svečano obeležen Dan srpskog jedinstva, centralna manifestacija na Savskom trgu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je danas u Srbiji i Republici Srpskoj. Vlade Srbije i RS odlučile su da taj praznik bude 15. septembra, na dan kada je 1918. godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front. Centralna svečanost održana je na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika županu Stefanu Nemanji.

    Zvaničnici Srbije i Republike Srpske ranije su pozvali pripadnike srpskog naroda, gde god živeli, da istaknu narodnu zastavu, „trobojku“, na svojim kućama.

    Saobraćaj u centru Beograda obustavljen je od 17 časova do ponoći zbog proslave.

    Za saobraćaj će biti zatvoreni Nemanjina ulica, Savski trg, Ulica Mihaila Bogićevića, delovi ulica Aleksandra Glišića, Dr Aleksandra Kostića, Železničke, Vojvode Milenka, Savske i Karađorđeve.

    Zatvoreno je još 30-tak ulica od Dorćola, preko Terazija, Ulice kralja Milana do autoputa, sa druge strane do Ulice Svetozara Markovića. Linije gradskog prevoza koje prolaze tim ulicama su skraćene, preusmerene ili privremeno ukinute, a ponovo će biti uspostavljene posle 18.20, tamo gde je moguće, dok će trase preko mesta centralne proslave biti zatvorene do ponoći.

    Svečana ceremonija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Savskom trgu počela je intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, „Moja Republika“ i „Bože pravde“, a završena je vatrometom uz zvuke pesme „Ovo je Srbija“.

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će „voditi Srbiju da bude još jača i snažnija, da može da pomogne Republici Srpskoj, nikad ne dirajući u pravo Bosne i Hercegovine, da pomognemo našem narodu i u Crnoj Gori i na svakom mestu na kugli zemaljskoj, da zaštitimo svakog srpskog čoveka od progona“.

    „Da nam se više nikad ne ponove ni Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, ‘Bljesak’, ‘Oluja’, niti bilo šta drugo. Ni pogrom iz 2014. godine. To je naš zavet“, rekao je Vučić.

    On je poručio da „samo jednu stvar mora da kaže svima koji su prethodnih dana pretili Srbiji, koji su izmišljali izjave koje nije dao, reči koje nikad nije izgovorio, a to im je bilo potrebno da još jedan žig sramote stavili na čelo srpskom narodu i Srbiji“.

    „Ne pada mi na pamet da vam se pravdam čak ni za vaše izmišljotine, niti da se izvinjavam za bilo šta, već ću svom snagom i dušom – voditi Srbiju da bude još jača“, rekao je Vučić.

    Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da smo jedinstvo uvek pokazivali u teškim istorijskim trenucima, što je odredilo karakter našeg naroda i što ga razlikuje od drugih koji su uvek čekali da im slobodu podare drugu.

    „Tako je bilo od 1389. do danas. Prolazili smo golgote, ali nismo dali ono što nam je bitno, slobodu. Republika Srpska je ponosna što je zajedno sa Srbijom usvojila Zakon o zaštiti ćirilice i verujem da je to jedan u nizu onih koji ćemo usvojiti zajedno“, rekao je Dodik.

    Dodik je rekao da ne voli „kada nas zovete Bosancima, mi smo Srbi i ništa me ne povezuje sa tom rečju Bosanac. Mi smo Srbi, nismo ni bosanski Srbi, kao što nisu ni hrvatski Srbi, već smo mi Srbi koji čuvamo svoj identitet“.

    Patrijarh Porfirije izjavio je da prvenstveno čovek mora sebe da izgradi iznutra da bi mogao da gradi jedinstvo sa drugim narodima.

    Patrijarh je istakao da čovek „pre svega“ mora da upozna sebe i svoje, a ne drugi da mu govore ko je on.

    „Građenje jedinstva za cilj ima stvaralačko zasnivanje sopstvenih darova čime ćemo obogatiti i druge. Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj, jer te drugi neće poštovati ako ti ne poštuješ sebe i svoje“ rekao je on na centralnoj svečasnosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, održanoj kod spomenika Stefanu Nemanji.

    On je rekao da je svaki čovek različit, ali ne i suprotstavljen.

    Čovek mora da upozna sebe i ono što je njegovo da bi mogao da „raste i napreduje“, dodao je patrijarh.

    Potrebno je težiti jedinstvu porodice, odnosno, naroda i ono ne sme biti zasnovano na „sebičnim interesima“, jer je tada svako jedinstvo destruktivno.

    „Porodica nije data da bude cilj sama po sebi, nego da bismo naučili da izgradimo sebe u drugima“, kazao je patrijarh.

     

    Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je danas u Srbiji i Republici Srpskoj. Vlade Srbije i RS odlučile su da taj praznik bude 15. septembra, na dan kada je 1918. godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front. Centralna svečanost održana je na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika županu Stefanu Nemanji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]