• Sviđalo nam se to ili ne, ovo je realnost srpskog fudbala

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kao po nepisanom pravilu, barem kada je Srbija u pitanju, fudbalski reprezentativci naše zemlje na Svetsko prvenstvo u Kataru ispraćeni su s velikim očekivanjima. 

    Pesimisti su priželjkivali „barem“ prolazak grupe, a optimisti… Da ni ne pominjemo njihov pogled na domete „orlova“. Ni jedni, ni drugi, nažalost, nisu bili u pravu: Piksijevi izabranici bili su, nakon poslednjeg poraza od Švajcarske (2:3), poslednjeplasirana selekcija u G grupi, uz remi i dva porazi, kao i gol-razliku 5:8.

    Lako je pametovati posle odvojevanih bitaka. Ima dovoljno kompetentnih ljudi u srpskom fudbalu čiji je to deo posla i ostavićemo ih da se oni time bave. Naša javnost prilično lako dojučerašnje pobednike svrstava među „pokojnike“, tako će, bez sumnje, biti i ovog puta. I za tren oka biće zaboravljeno kakav su put prešli i kolike radosti su nam priređivali Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović, Filip Kostić, Dušan Vlahović, Sergej i da ne ređamo dalje. Želimo da pamtimo, uz svu tugu i razočaranje prikazanim u Kataru, sve one prelepe trenutke iz Lisabona, pa onda i iz Osla.

    Upravo na tome temeljimo verovanje u svetlu budućnost ovdašnjeg fudbala, spremni na rizik da nam neko zbog toga zameri. Jednostavno, a da toga nismo bili ni svesni, povrede nekih od nosilaca igre Piksijeve ekipe na Mundijalu bile su nerešiv problem, nešto protiv čega nije bilo ni leka, još manje borbe. Kada se to ima u vidu, bez obzira na to da li nam se takva kvalifikacija sviđa ili ne, ono što je Srbija uradila u G grupi, odnosno u susretima s Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom, trenutna je realnost srpkskog fubala.

    Po završetku planetarne fudbalske smotre, sezona u evropskim i svetskim ligama biće nastavljena, a naši reprezentativci će, posle odmora od napora kojima su, to jeste realno, bili izloženi, imati priliku da se odmore, oporave i nastave da oduševljavaju navijače Juventusa, Ajaksa, Fulama, Lacija… Krajnje lično, raduje nas i njegova najava toga, prava stvar je što će Piksi Stojković ostati na čelu državnog tima. Ujedinio je ekipu, usadio joj, uprkos poslednjim neuspesima, pobednički mentalitet i zahtevao od nje da igra lep, efikasan i napadački fudbal. Taj trend nikako ne treba da se prekine, naprotiv, „orlovi“ moraju da (p)ostanu ekipa prepoznatljiva po tom kvalitetu i da ga nadograđuju.

    Vreme radi za Srbiju, ma kako da se mnogima ovakva konstatacija učini neutemeljenom na osnovu njihovog mundijalskog izdanja. To potvrđuje plasman u najjaču A grupu Lige nacija, uostalom i sam plasman na Svetsko prvenstvo je dovoljan argument. A velikih događaja će biti u budućnosti i moramo da priželjkujemo, ma – da zahtevamo od Piksija i njegove ekipe, da postanu njihovi redovni učesnici. I da nas raduju i dokažu da je Katar bio tek jedna, na kraju, ipak, neuspešna epizoda na putu njihovog izrastanja u respektabilnu silu, barem kada je u pitanju „najvažnija sporedna stvar na svetu“.

    Kao po nepisanom pravilu, barem kada je Srbija u pitanju, fudbalski reprezentativci naše zemlje na Svetsko prvenstvo u Kataru ispraćeni su s velikim očekivanjima. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]