• Tabaković: Neće biti moratorijuma na kredite zbog inflacije, to je između klijenata i banaka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Hoće li biti novog moratorijuma na kredite i poteza kojim su banke umnogome olakšale otplatu kredita tokom korone?

    Ovo pitanje poslednjih nedelja sve je češće među dužnicima imajući u vidu kontinuirani rast rata na stambene kredite ali i inflaciju koja otežava otplatu i mnogih drugih zajmova. Sada se ovim povodom oglasila i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, piše Blic.

    Tabaković je izjavila da zbog inflacije neće biti uvođen moratorijum na kredite i da su „odnosi klijenata i banaka njihova ugovorna stvar“. Istovremeno je dodala i da bi NBS mogla da ide na neku vrstu olakšica.

    „Klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da se obrate svojim bankama i da sa njima dogovaraju eventualne mogućnosti za olakšice“, rekla je Tabaković. 

    Ona je dodala da je jedino što bi NBS mogla da uradi u tom slučaju da, ukoliko se nađe neko kreativno rešenje, „u svom delu regulatornih olakšica pomogne bankama da to učine samo u onim slučajevima gde je to zaista opravdano“.

    Profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu i bivši predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je da je situacija u Srbiji zbog inflacije teža nego što je bila u vreme korone.

    Zato, kako je rekao pre neki dan, moguće je da se ponovi scenario od pre dve godine kada je Narodna banka Srbije zbog korona virusa proglasila moratorijum za otplatu kredita.

    Hoće li biti novog moratorijuma na kredite i poteza kojim su banke umnogome olakšale otplatu kredita tokom korone?

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]