• Test na virus korona i kod privatnika – „mamac za naivne“?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Pojedine privatne klinike u Srbiji nude testiranje na virus korona.

     
    Kako je za Danas rečeno u jednoj ordinaciji, test košta 18.000 dinara, a rezultati se čekaju četiri dana.
     
    Komentarišući odluku privatnika da u svoju ponudu uvrste i test na virus korona, epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je to „mamac za naivne“, jer ove testove ne priznaju državne zdravstvene ustanove.
     
    „Koristi se panika koja postoji kod pojedinaca. Međutim, raditi privatno test na virus korona isto je kao da ste bacili pare kroz prozor. Rezultate koje dobijete ne može da prihvati nijedna državna zdravstvena ustanova“, poručuje Radovanović za Danas.
     
    Testove radi Institut Torlak kao referentna ustanova i to u situacijama kada postoji opravdana sumnja da je neko zaražen, odnosno ako je pacijent boravio u zemljama u kojima postoji epidemija ili ako je bio u kontaktu sa građanima tih zemalja. Da bi se radio test, potrebno je, takođe, da osoba ima simptome respiratorne infekcije poput visoke temperature, kašlja i slično.
     
    Pulmološkinja Tatjana Radosavljević, koja i sama ima privatnu ordinaciju, navodi za Danas da u situaciji kada je Svetska zdravstvena organizacija na ivici da proglasi pandemiju, nema mesta komercijalizaciji.
     
    „Osnovno pitanje je – šta radi pacijent tokom ta četiri dana dok čeka rezultate? Šta se dešava ako je pozitivan na virus korona? On tokom ta četiri dana može da zarazi druge. Zašto bi neko išao da radi test privatno, ako Torlak već radi testove u situacijama kada postoji sumnja i kada se osoba za koju se sumnja da ima virus korona smešta u izolaciju“, pita se Radosaveljvić.
     
    Prema podacima Ministarstva zdravlja i dalje nema zaraženih virusom korona u Srbiji. Na virus je testirano 45 osoba i svi uzorci su bili negativni.
     
     
     

    Pojedine privatne klinike u Srbiji nude testiranje na virus korona.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]