• Tiodorović: Moguće uvođenje četvrte i pete doze za vakcinisane Sinofarmom i Sputnjikom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je u sredu uveče da će kovid propusnice biti ukinute jer, kako je objasnio, „ne možemo reći da su bile od velike koristi“.
     
    Naveo je da će još neke mere biti ublažene i da će medicinski deo kriznog štaba tražiti da se ukine karantin za one koji su bili u kontaktu sa inficiranom osobom a nemaju nikakve simptome kovida-19.
     
    „Treba razlikovati karantin od izolacije. Izolacija mora da ostane pogotovo za one koji imaju simptome bolesti jer se na taj način smanjuje mogućnost širenja zaraze“, rekao je doktor Tiodorović za Tanjug i istakao da se mere ne smeju u potpunosti ukidati, kao što je to učinjeno u nekim zemljama u kojima je nakon toga došlo do porasta broja novoinficiranih.
    On je predočio da neke druge mere moraju ostati na snazi, kao što su npr. obavezno nošenje maski u javnom prevozu i na javnim mestima, držanje propisane distance u zatvorenom prostoru i obavezna dezinfekcija, iako se u Srbiji smanjuje broj novih slučajeva kovida-19 koji sada iznosi oko 20 odsto od broja testiranih.
     
    „Vakcinacija je jedna od mera koja se mora i dalje primenjivati, posebno kada je reč o zdravstveno osetljivijim i ugroženim delovima populacije, kao što su starije osobe i hronični bolesnici bez obzira na uzrast“, upozorio je epidemiolog i naglasio da je omikron soj, iako slabiji od prethodnih varijanti korona virusa, podjednako opasan za starije osobe i za one koji boluju od hroničnih oboljenja.
     
    Četvrta i peta doza zbog putovanja
     
    Dr Tiodorović je rekao i da će na sednici Kriznog štaba u četvrtak jedna od tema možda biti i uvođenje četvrte i pete doze vakcine protiv virusa korona, jer su mnogi građani Srbije vakcinisani s dve ili tri doze kineske ili ruske vakcine koje nisu priznate u brojnim zemljama zapadnog sveta, te zbog toga ne mogu da putuju.
     
    On je za Euronews Srbija rekao da je pitanje kako izaći u susret tim građanima koji treba da putuju u EU i druge zemlje gde pomenute vakcine ne prihvataju. Zbog toga su građani prinuđeni da rade testiranja kako bi mogli da dobiju Digitalni zeleni sertifikat za putovanja.
     
    „Da bi građani Srbije mogli da idu u sve te zemlje moraju da imaju RNK vakcinu, kakve su Fajzerova i Modernina. Predložićemo da im se omogući da prime dve RNK vakcine“, rekao je on i dodao da će morati da prođe najmanje tri meseca od treće doze ili od druge, ako nisu primili treću.
     
    To znači da će građani koji su primili Sinofarm vakcinu posle tri meseca moći da prime Fajzer. Nacionalni komitet za imunizaciju (NITAG), kao savetodavno telo za imunizaciju, nije dao ovu preporuku, te je ostalo nejasno da li će ta procedura morati da se ispoštuje.
     
    „Peta doza vakcine zbog putovanja nije na dnevnom redu Kriznog štaba, ali će se možda naći. To je pitanje kako izaći u susret našim građanima zbog putovanja“, naveo je Tiodorović.
     
    Ono što je sigurno, na dnevnom redu će se naći četvrta doza vakcine za ugroženu kategoriju stanovništva. 
     
    NITAG je dao preporuku da četvrtu dozu prime stariji od 60 godina, imunokompromitovane osobe i zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa inficiranim.
     
     

    Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je u sredu uveče da će kovid propusnice biti ukinute jer, kako je objasnio, „ne možemo reći da su bile od velike koristi“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]