• Toplotne pumpe mogu da greju domove skoro svuda po Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Srbija ispod svoje površine skriva nedovoljno istražen i neiskorišćen geotermalni potencijal, a u više od 60 opština utvrđeni su prirodni i veštački izvori termalnih voda, kažu u Privrednoj komori Srbije.

    Takođe, ističu da je upotreba geotermalnih resursa primenom toplotnih pumpi veoma jednostavan sistem i da se može instalirati skoro svuda u Srbiji.

    Ovaj, kako kažu, beskrajni izvor obnovljive energije, koji je dostupan 24 časa svakog dana i svuda, može da bude naš odgovor na nužnu energetsku tranziciju.

    Takođe, jedini je obnovljivi izvor koji može doprineti dekarbonizaciji energetski intenzivnih sektora poput proizvodnje električne energije, grejanja i hlađenja i transporta.

    Zbog ovih i drugih prednosti upotrebe geotermalnih resursa, posebno u svetu današnje energetske nesigurnosti kada se zahtevaju dugoročno stabilni i nezavisni izvori električne energije, neophodno je prilagođavati se i menjati regulativu, udružiti stručnjake, kompanije sa iskustvom i donosioce odluka i brže krenuti u projekte korišćenja geotermalne energije (GTE) koju nam naša zemlja nudi u izobilju, znatno više nego u brojnim državama Evrope i sveta, navode iz PKS.

    „Za intenzivnije korišćenje geotermije i njeno sistemsko rešavanje potrebno je u prvom redu u okviru strateških dokumeta dati veći značaj ovom resursu, a potom i u planskim dokumentima“, kaže sekretar Udruženja za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.

    U poslednje vreme, dodaje, dosta se radi na istraživanju geotermalnog potencijala, ali je to nesistemski i bez jasne vizije u kom pravcu se želi ići u budućnosti. Mađarska i Turska, koje već imaju geotermalne elektrane, imaju ambiciozne planove i razvijaju nove projekte, kao i Hrvatska i Slovenija.

    „Srbija pripada ovom geostrukturnom prostoru, imamo indikacija prisustva visokih temperatura, ali je neophodno raditi i na njihovom doistraživanju i utvrđivanju potencijalnosti”, ukazuje Savić.

    U Udruženju smatraju da bi jedno od rešenja za veću upotrebu GTE bilo to da se pre početka izgradnje bilo kog građevinskog objekta sagleda mogućnost upotrebe GTE na određenoj lokaciji. „Ovo bi treblo da bude i zakonom propisano. Samo takav pristup bi dao značajn iskorak u intenzitetu korišćenja GTE u Srbiji i njen pun doprinos dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji zemlje”, ističe Savić.

    Upotreba geotermalnih resursa primenom toplotnih pumpi je veoma jednostavan sistem i može se instalirati skoro svuda u Srbiji. Od individualnih kuća i kancelarija, škola, bazena, tržnih centara i javnih zgrada, do upotrebe u sektoru poljoprivrede, zatim, zagrevanju stadiona, putnih prevoja ili gradskih trgova tokom hladnih zimskih dana… Geotermalna energija je pogodna i poželjna i u industriji.

    Poljoprivreda je, takođe, značajno i široko područje gde se resursi geotermalne enegije mogu koristiti i to u prvom redu u plastenicima i staklenicima za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju različitih povrtarskih kultura, cveća ili voća, ali i za uzgoj ribe u ribnjacima i zagrevanje farmi, pripremi i preradi hrane“, navodi Savić.

    U više od 60 opština utvrđeni su prirodni i veštački izvori termalnih voda i temperatura vode je, u proseku, oko 40 stepeni, a samo na teritoriji šest opština i gradova temperatura vode veća je od 60 stepeni (Vranje, Šabac, Kuršumlija, Raška, Medveđa, Apatin). 

    Kao klima uređaj, ali u suprotnom smeru

    Toplotna pumpa je uređaj koji je svojom konstrukcijom u stanju da prenese toplotu sa fluida na nižoj temperaturi (izvor) na drugi fluid na višoj temperaturi.

    U osnovi, toplotna pumpa radi po istom principu kao klima uređaj ili bilo koji drugi rashladni uređaj u Vašoj kući (na primer, frižider) ali u suprotnom smeru. U jednom ciklusu toplotna pumpa koristi toplotu okruženja kako bi u isparivaču radni fluid (najčešće ekološki freon) doveli u gasovito stanje i njegov pritisak i temperaturu zatim znatno podigli uz pomoć kompresora koji, ujedno, predstavlja jedan od osnovnih elemenata svake toplotne pumpe.

    Tako zagrejana freonska para pomoću posebnog izmenjivača svoju toplotu prenosi na vodu za naš sistem grejanja. Ekspanzioni ventil kondenzovanoj freonskoj pari (sada tečnost) obara pritisak kako bi ciklus nesmetano mogao da krene iznova.

    Nagli razvoj industrije i tehničkih dostignuća doveli su do toga da toplotne pumpe, osim što nam pružaju izuzetan komfor, mogu da nam obezbede grejanje u toku zimske sezone, hlađenje u toku leta kao i pripremu potrošne tople vode za naš objekat tokom cele godine.

    Zavisno od proizvođača i kvaliteteta, na našem tržištu toplotne pumpe se prodaju po cenama od 350.000 dinara pa naviše.

    Srbija ispod svoje površine skriva nedovoljno istražen i neiskorišćen geotermalni potencijal, a u više od 60 opština utvrđeni su prirodni i veštački izvori termalnih voda, kažu u Privrednoj komori Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija