• Treću nedelju zaredom svi đaci pratiće nastavu iz klupa, smanjuje se broj zaraženih učenika

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ove nedelje svi osnovci i srednjoškolci u Srbiji pratiće nastavu iz školskih klupa, neposredno. To je treća nedelja zaredom da sve škole regularno rade, zbog povoljnije epidemiološke situacije.

    Epidemiološka situacija u lokalnim samoupravama analizira se na nedeljnom nivou, a Tim za škole na osnovu dobijenih podataka o broju zaraženih u gradovima i opštinama, kao i školama donosi odluku po kom modelu će škole raditi. Odluka se školama saopštava svakog petka za narednu nedelju.

    Ministar prosvete Branko Ružić rekao je u petak, 3. decembra da je oko hiljadu učenika trenutno zaraženo koronavirusom, što je 0,15 odsto. Kako je naveo važno je da se nastavi sa edukacijom i radom sa učenicima i nastavnicima da se promoviše primena epidemoloških mera, ali i podiže svest o potrebi za vakcinacijom.

    „Ovaj sistem jeste vitalan, ali ne može da bude izuzet iz opšte populacije i zato je bitno da se sve mere poštuju. Nažalost, ima slučajeva da roditelji šalju bolesnu decu u školu, ali to nije veliki broj i na nama je da radimo na prevenciji i edukaciji“, rekao je Ružić za RTS.

    Reakcija na neposrednu nastavu u školama je više nego pozitivna i nije bilo protesta ni roditelja ni nastavnika, rekao je ministar.

    „Bilo je reči o ranijem terminu raspusta, a za sve nas je na prvom mestu zdravlje učenika. Inicijalna ideja je bila da se raspust otpočne dve nedelje ranije da su ostali loši parametri, međutim, kako brojke padaju, a kako je situacija u školama dobra, odlučili smo da radimo po kalendaru koji je i propisan. Ako dođe do pogoršanja primenjivaćemo primerene mere“, naveo je Ružić.

    Podaci o zaraženima

    Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 19. novembra do 23. novembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 918 (0,12) obolelih.

    U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 8 (0,02 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

    Ukupno je 107 (0,27 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 6 (0,02 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

    Raspust po planiranom školskom kalendaru

    Zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika lekari u Kriznom štabu predlagali su da zimski raspust počne dve nedelje ranije, već od 20. decembra, odnosno da đacima poslednji radni dan u školi bude petak, 17. decembra.

    Prosvetari su ukazali da bi pomeranje raspusta za dve nedelje remetilo njihov rad, jer početak zimskog raspusta predstavlja kraj polugodišta, a to znači da moraju da se zaključe ocene, ispuni plan i program.

    Kako broj novozaraženih na dnevnom nivou ukazuje da se epidemiološka situacija u Srbiji stabilizuje, na poslednjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da raspust počne kako je planirano školskim kalendarom 31. decembra, a da se đaci vrate u školske klušpe 24. janura. Raspust u Vojvodini počinje nedelju dana ranije 24. decembra, te se nedelju dana ranije i završava.

    Epidemiolog Predrag Kon rekao je ranije za Euronews Srbija da je ipak ostavljena mogućnost da može da se reaguje ukoliko dođe do naglog pogoršanja situacije. On je naveo da se stabilizovala situacija u školama što se tiče broja obolelih, da se broj zaraženih smanjuje iz dana u dan i da se ne očekuje drastičnija promena u naredne dve nedelje.

    „Odluka je uslovljena situacijom koju ćemo imati. Planira se da raspust bude 31. decembra, ali se i dalje prati situacija. Dakle, raspust će biti kako je planirano od 31. decembra do 24. januaru, ukoliko se nešto značajno ne promeni“, rekao je Kon i dodao da u naredne dve nedelje ne očekuje da se tako nešto desi.

     

    Ove nedelje svi osnovci i srednjoškolci u Srbiji pratiće nastavu iz školskih klupa, neposredno. To je treća nedelja zaredom da sve škole regularno rade, zbog povoljnije epidemiološke situacije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]