• Trgovci nekretninama zaradili 6,5 milijardi: Stanovi unapred rasprodati, ništa od pada cene kvadrata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Tržište nekretnina u Srbiji u poslednje tri godine beleži konstantan rast.
     
    Kako pokazuju podaci bonitetne kuće „CompanyWall“, sve firme i preduzetnici koji se bave ovim poslom su tokom prošle godine ostvarili ukupan prihod od 6,5 milijardi dinara, piše Biznis.rs.
    Najveće prihode ostvario je CBS International iz Beograda, gotovo 973 miliona dinara. Na drugom mestu nalazi se CBRE sa 570 miliona dinara prihoda, dok je na trećem mestu novosadska kompanija NS-Group nekretnine, sa prihodom od 152 miliona.
    Kako poručuju u NS-Group nekretnine za 021.rs, nakon fizičkih ograničenja na početku pandemije, posle maja 2020. godine, kupoprodaja je nastavila uzlaznom putanjom.
     
    „Tržište ne stagnira i dalje se pojavljuje velika količina kupaca. Velika količina stranaca koji ulažu u Srbiju i sa kojima smo direktno u vezi kažu da u njihovim zemljama cena kvadrata i dalje skače, tako da se opet vraćamo na predviđanja i priče kao za vreme pandemije“, navode u ovoj kompaniji.
     
    Izvršni direktor agencije za nekretnine „City Expert“ Miloš Mitić za Biznis.rs je naveo da je katastar, kao ključna institucija koja okuplja sve važne podatke za samo tržište nekretnina i poslovanje agencija, tokom pandemije postao digitalno pristupačniji.
     
    „Do listova nepokretnosti koji su bitni za svaki kupoprodajni posao mogli ste da dođete digitalnim putem. Danas već kompletne podatke o kretanju na tržištu i analitiku možete pronaći u kvartalnim i godišnjim izveštajima katastra, tako da je on postao servis koji prati digitalne trendove“, ističe on.
     
    Kako piše Biznis.rs, znaci oporavka i ekspanzije tržišta nekretnina su trajali sve do marta ove godine kada je počeo rat u Ukrajini.
     
    „Ovi znaci stagnacije su i dalje nedovoljni da bi cene krenule da padaju, tako da su još uvek na prilično visokom nivou. Ne može se reći da je tržište stalo, ali je inflacija koja je posledica ne samo rata u Ukrajini, nego i pandemije korona virusom, kao i stanje sa ključnim resursima u Evropi i svetu, ali i reakcije centralnih banaka i podizanja kamatnih stopa dovelo kreditne kupce u grč. Sa druge strane, inflacija je uticala i na to da nekretnine postanu dobar način za investiranje“, dodao je Milioš Mitić za ovaj portal.
     
    Kako iz NS Group Nekretnina kažu za 021.rs, zgrade koje su u izgradnji su sada unapred rasprodate i to do kraja 2023. godine.
     
    „S obzirom na to da je cena zakupa znatno skočila i sada je u proseku veća i od rate kredita, kupci se mahom odlučuju na kupovinu putem stambenih kredita. Veća količina kupaca koji su kupili nekretnine u poslednjih nekoliko godina su ili bili podstanari ili prodali svoje nekretnine, ali i oni koji su štednjom došli do novca, i to je tip kupava koji se neće vraćati u prodaju nekretnina ukoliko ne mogu izvući više novca ili bar onoliko koliko su uložili“, dodaju oni.

    Tržište nekretnina u Srbiji u poslednje tri godine beleži konstantan rast.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]