• Trudnice nezaštićene i neomiljene u privatnom sektoru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Anketa „Iskustva trudnica u privatnom sektoru sa poslodavcima prilikom otvaranja trudničkog bolovanja“, koja je sprovedena od 4. februara 2019. do 12. februara 2020. godine, ispred najvećih klinika i porodilišta (ginekološko-akušerskih klinika) u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, na uzorku od 1.350 trudnica, dala je zabrinjavajuće podake o odnosu poslodavaca prema trudnicama, objavio je portal Pobuna.info.

    Čak 30 odsto ispitanih trudnica navelo je da je poslodavac negativno reagovao na vest da su u drugom stanju, vrlo često uz negodovanje i nerazumevanje; 24 odsto poslodavaca na istu vest odreagovalo je ravnodušno, dok je 46 odsto reagovalo pozitivno na vest da u svom kolektivu imaju trudnicu, pokazala je anketa.

    Na pitanje da li im je direktni rukovodilac ili poslodavac čestitao ili poželeo sreću, kada su im saopštile da su u drugom stanju, čak 45% trudnica je konstatovalo da im niko nije čestitao niti poželeo sreću, što je pitanje opšte kulture, ali i poštovanja.

    Oko 33% trudnica je doživelo neprijatnost ili povredu radničkih prava samo zbog toga što su u drugom stanju. Najčešće su bile primoravane da dolaze na posao, iako su na bolovanju pod izgovorom da nisu javile na vreme za bolovanje, pa poslodavac nije našao zamenu, prenosi Bebac.

    Prema rezultatima ankete, 51% trudnica prvo otvori trudničko bolovanje pa tek onda vest saopšti poslodavcu, a 20% ispitanih trudnica u privatnom sektoru su odmah po otvaranju bolovanja ili po obaveštavanju poslodavca da su u drugom stanju — dobile otkaz.

    U rezultatima ankete navedeni su i brojni slučajevi neosnovanog smanjenja zarade, prebacivanja u treću smenu, prebacivanja na drugu lokaciju odnosno objekat za rad u okviru iste firme koji je mnogo udaljen od mesta stanovanja trudnice.

    Osim toga, pored čestog zapitkivanja da li planiraju da rađaju, najčešće je bilo sugerisanja da je sada rano za decu i da utiče na produktivnost, da je napredovanje u firmi zagarantovano samo onima koji su spremni da se posvete samo poslu, kao i onima koji firmu vide kao jedinu porodicu. Bilo je i slučajeva da se radnicama napomene da je firma usred velikog projekta i da je bitno da budu na raspolagaju i da za neko vreme odlože svoje planove u vezi s materinstvom.

    Takođe, trudnice su u neformalnom razgovoru navele da ih je okolina negativno iznenadila kada su bile izložene negativnim komentarima i pritiscima od strane poslodavca ili nadređenih zbog toga što su u drugom stanju. Većina kolega i koleginica jednostavno je nemo gledala na svako nepoštovanje trudnica, jer je takvo ponašanje postalo opšteprihvaćeno, ili su jednostavno umesto da zaštite koleginicu gledali da pre svega zaštite svoje radno mesto.

    Obuhvaćene najveće klinike i porodilišta

    Starosnu strukturu ispitanog uzorka činile su žene starosti od 27 do 40 godina.

    Ispitane su trudnice koje su zaposlene u privatnom sektoru po osnovu ugovora na određeno ili neodređeno vreme. Takođe, u uzorak su ušli i odgovori trudnica koje rade na crno u privatnom sektoru, jer su i njihova iskustva bitna za sagledavanje ukupne slike.

    Istraživanjem su obuhvaćene najveće klinike i porodilišta Srbije, u koje trudnice dolaze na kontrolu. U Beogradu je ispitano ukupno 600 trudnica ispred GAK Narodni front, KBC Dr Dragiša Mišović i KBC Zvezdara. U Novom Sadu je ispitano 300 trudnica ispred Klinike za ginekologiju i akušerstvo (Betanija). Ispred Kliničkog centra Niš, Ginekološko-akušerske klinike, ispitano je 300 trudnica, dok je u Kragujevcu ispitano 150 trudnica ispred Kliničkog centra Kragujevca, odnosno Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

    – Primarni cilj sprovođenja ankete je upoznavanje javnosti sa problemima koje nesavesni poslodavci u privatnom sektoru stvaraju trudnicama. Takođe i izazivanje reakcije javnosti koja mora biti više posvećena podršci trudnicama i odbrani njihovih prava — navodi portal Pobuna.info.

    Anketa „Iskustva trudnica u privatnom sektoru sa poslodavcima prilikom otvaranja trudničkog bolovanja“, koja je sprovedena od 4. februara 2019. do 12. februara 2020. godine, ispred najvećih klinika i porodilišta (ginekološko-akušerskih klinika) u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, na uzorku od 1.350 trudnica, dala je zabrinjavajuće podake o odnosu poslodavaca prema trudnicama, objavio je portal Pobuna.info.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]