• Turistički centri puni i uprkos poskupljenjima, neki vlasnici apartmana nerealno digli cene

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zbog rasta cena i inflacije ove godine skuplje je letovanje i u inostranstvu i u Srbiji. Ali, ako je suditi po izjavama turističkih radnika, to za sada ne utiče na posetu gostiju. Na više cene moraju da računaju i oni koji se prijavljuju za vaučere od 15.000 dinara za odmor na jesen.

    Nivelisanje cena. Tako turistički sektor objašnjava poskupljenja. Skuplji su hrana, hemija, energenti.

    „Da bi zadržali radnu snagu, plate u ugostiteljstvu i hotelijerstvu su porasle i samim tim proizvod mora da poraste. Ono što je moje mišljenje je da su hotelijeri ranije davali mnogo jeftino i da sad polako dolaze na tržišnu cenu proizvoda koji zaslužuju“, kaže Aleksandar Vasiljević, Udruženje hotelijera i restoratera Srbije HORES.

    „U hotelima, restoranima cena je porasla za nekih dvadesetak posto. Naravno imputi su porasli morali smo i mi naše cene povećavati, tj. korigovati sa stanjem na tržištu“, dodaje Dalibor Sekulić, menadžer prodaje hotelsko-ugostiteljskom preduzeću na Paliću.

    Rekordne posete 

    Ali to ne utiče na posetu turista, pokazuju podaci koje iznose turistički radnici širom zemlje.

    „Ako gledamo podatke za prvih pet meseci ove godine, mi smo ostvarili za sada rekordne parametere kada su i noćenja i dolasci u pitanju. Ako govorimo o Paliću, Palić ima 94 posto rasta u noćenjima, Subotica ima preko 120 posto rasta u noćenjima“, navodi Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice.

    „Interesovanje je ogromno i primera radi da pomenemo da se apartman u privatnom smeštaju na Zlatiboru može pronaći već od nekih 15 evra po osobi dnevno u zavisnosti gde se on nalazi, dok polupansion u hotelskom smeštaju u hotelima tri zvezdice se kreće već od nekih 35 evra“, naglašava Vladimir Živanović, direktor Turističe organizacije Zlatibora.

    U luksuznijim ide od osamdesetak evra pa naviše, u zavisnosti od paketa. Čini se da rast cena za sada ne odvlači turiste. Oni s kojima smo razgovarali, posmatraju ga kao deo opšteg poskupljenja.

    Pojedini vlasnici apartmana nerealno digli cene 

    Upravo kada je država povećala vrednost vaučeri čule su se kritike da su pojedini vlasnici apartmana nerealno podigli cene. Potvrđuju to i u turističkoj agenciji u Vrnjačkoj Banji, mada kažu da je većina bila realna.

    „Stanodavci su povećavali otprilike deset do dvadeset posto, s tim što kod pojedinih cena je otišla i preko 50 posto više. Ono što su moja saznanja je da će eventualno doći do određenih sankcija, jer je nerazumno podići cene toliko“, ističe Sandra Dramićanin, vlasnica turističke agencije u Vrnjačkoj Banji.

    Takve slučajeve treba da reši inspekcija, kažu u turističkoj organizaciji. Manja povećanja obrazlažu većim interesovanjem za ležajem u Vrnjačkoj Banji i bogatijom ponudom.

    „Svi su uložili u apartmane u ovom nekom proteklom periodu. Apartmani su kategorisani za jedan viši nivo usluge i to je naravno pratilo i povećanje cena, ali ne u svim, već u određenom broju kvalitetnijih aprtmana koje Vrnjačka Banja ima“, navodi Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

    Intersovanje za odmor u Srbiji ne jenjava ni posle ukidanja restrikacija za putovanja u inostranstvo. Ipak, poverenje domaćih gostiju koji su u pandemiji održali turistički sektor u Srbiji valja zadržati. 

    Zbog rasta cena i inflacije ove godine skuplje je letovanje i u inostranstvu i u Srbiji. Ali, ako je suditi po izjavama turističkih radnika, to za sada ne utiče na posetu gostiju. Na više cene moraju da računaju i oni koji se prijavljuju za vaučere od 15.000 dinara za odmor na jesen.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija