• Tužilaštvo pozvalo polaznice Petnice da se jave ako su pretrpele seksualno uznemiravanje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je sve polaznice Petnice da se jave tom tužilaštvu ili policiji ako su bile žrtve seksualnog uznemiravanja nakon 2013. godine.

    Kažu da se ni tužilaštvu ni policiji do sada niko nije javio u tom svojstvu, te da se radi na otkrivanju njihovih identiteta, ali i apeluje na žrtve da se same jave.

    Na pitanje zašto samo one koje su zlostavljanje pretrepele nakon 2013. godine, u tužilaštvu pojašnjavaju da je tada stupio na snagu tzv. „Marijin zakon“ koji predviđa da krivična dela protiv polne slobode učinjena na štetu maloletnih osoba ili dece ne zastarevaju.

    U ovom slučaju je u toku predistražni postupak, koji je tužilaštvo pokrenulo na osnovu pisanja medija o zlostavljanju mahom maloletnih polaznica Petnice. U tužilaštvu preciziraju da su do sada ispitani u svojstvu građana svi koji su uključeni u ovaj slučaj, kao i da su izvršeni pretresi lokacija i oduzeta tehnička oprema koja je data na veštačenje.

    Po okončaju predistražnog postupka, kada se utvrde činjenice i prikupe dokazi, tužilaštvo će odlučiti ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, protiv koga i za koje krivično delo.

    Slučaj o zlostavljanju nekadašnjih polaznica Istražačke stanice Petnica pokrenut je nakon što je njih pet u svojoj ispovesti za nedeljnik Vreme nekadašnjeg urednika „Petničkih sveski“ B.S. (65) označilo kao zlostavljača u periodu od 2003. do 2014. godine.

    Zbog ovoga je reagovao i Zaštitnik građana koji je pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Istraživačke stanice Petnica.

    Direktor Petnice Nikola Božić podneo je juče ostavku i Upravni odbor podržao je tu odluku, rekla je za RTS Predsednica UO Istraživačke stanice Petnica Tanja Adnađević.

     

    Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je sve polaznice Petnice da se jave tom tužilaštvu ili policiji ako su bile žrtve seksualnog uznemiravanja nakon 2013. godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]