• Tužilaštvo: U niškom Gerontološkom centru preminulo 50 štićenika

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Početkom aprila korona virus je ušao u niški Gerontološki centar, a od posledica virusa, prema podacima koje je Više javno tužilaštvo u Nišu dostavilo Insajderu, preminulo je 50 korisnika.
    Zbog toga već tri meseca traje istraga protiv bivšeg direktora M.S. dok se će se eventualna odgovornost ostalih u lancu ispitivati tek nakon što se završi ovaj krivični postupak.
     
    U sred vanrednog stanja zbog borbe sa korona virusom sredinom aprila odjeknula je vest da su pripadnici MUP-a i BIA uhapsili ovlašćeno lice Gerontološkog centra u Nišu M.S. Kako je saopšteno, uhapšen je zbog sumnje da nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje koronavirusa u ovoj ustanovi. Ispostavilo se da je najmanje kod čak 140 štićenika ovog stračkog doma potvrđeno prisustvo koronavirusa, podseća Insajder.
     
    Na tada redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković svu odgovornost praktično je prebacio na M.S. navodeći da je ovako veliki broj zaraženih posledica jednog veoma neprofesionalnog odnosa, gde je utvrđen čitav niz nepravilnosti u radu centra.
     
    Kako je istakao, dozvoljavane su posete štićenicima doma, izlasci štićenika van doma, a postoje „indicija i da su se krili simptomi bolesti kod nekih štićenika u samom početku“.
     
    Direktor Gerontološkog centra M.S, koji se tereti za krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti, u Višem javnom tužilaštvu u Nišu negirao je krivicu.
     
    U pritvoru se nalazi od samog hapšenja, a Više javno tužilaštvo u Nišu za Insajder navodi da je do sada ispitano 10 svedoka, a da je zakazano i ispitivanje preostalih svedoka i oštećenih.
     
    Kako dodaju, istraga nije proširena na druga lica.
     
    Ovo nije jedino hapšenje zbog sumnje u nepravilnosti rada centara za smeštaj starih lica. Sredinom maja, uhapšena je i direktorka Doma za stara lica „Radost“ u Negotinu, takođe zbog sumnje da nije preduzela propisane i potrebne mere za sprečavanje širenja koronavirusa u toj ustanovi. I ovom slučaju, postupak i dalje traje.
     
    Ombudsman: Postupak kontrole stoji zbog Višeg javnog tužilaštva
     
    Ispitivanje eventualne odgovornosti ostalih u lancu najavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić dan nakon hapšenja direktora niškog Gerontološkog centra. Kako je tada saopštio, pokrenuta je kontrola rada Gerontološkog centra ali i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
     
    Dok je dopisom od Gerontološkog centra tražio kompletnu dokumentaciju i informacija o činjenicama konkretnog slučaja, od Ministarstva za rad zahtevao je da hitno obavi neposredni nadzor Gerontološkog centra, utvrdi sve relevantne činjenice i okolnosti, u zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta nalože mere u okviru svojih nadležnosti i dostavi informacija sa dokumentacijom.
     
    Tri meseca kasnije, postupak se i dalje vodi. Kako tvrdi Zaštitnik građana u odgovoru Insajderu, postupak kontrole koči Više javno tužilaštvo u Nišu.
     

    Početkom aprila korona virus je ušao u niški Gerontološki centar, a od posledica virusa, prema podacima koje je Više javno tužilaštvo u Nišu dostavilo Insajderu, preminulo je 50 korisnika.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija