• Tužioci kreću u progon korupcije 1. marta sledeće godine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Specijalizovana odeljenja viših tužilaštava i sudova za borbu protiv koruptivnih krivičnih dela počinje da radi 1. marta, naredne godine, ali će tužilaštvo za organizovani kriminal i dalje imati vodeću reč kada je u pitanju visoka korupcija.

     

    Ministarka pravde Nela Kuburović je, otvarajući konferenciju povodom projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“, rekla da će priprema za primenu novih zakonskih rešenja i mera u borbi protiv korupcije biti sprovođena u narednih šest meseci kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za efikasno postupanje nove organizacije pravosudnih organa.
     
    Centar borbe protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije za teritoriju čitave Srbije biće Tužilaštvo za organizovani kriminal, zbog čega će se raditi na jačanju kapaciteta tog organa, napomenula je ministarka.
     
    Četiri viša javna tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu će biti regionalni centri, u kojima će se formirati posebna odeljenja za procesuiranje krivičnih dela sa koruptivnim elementima, dodala je Kuburović. Naglasila je takođe da je Vlada Srbije pred sebe postavila izuzetno važan i jedan od najbitnijih zadataka svake države, a to je nulta tolerancija prema korupciji.
     
    Zbog toga je kako je navela, pripremljen novi set mera u borbi protiv korupcije koje su sadržane u usvojenom, modernizovanom Zakonu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, novom Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.
     
    Takođe je napomenula da je jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva pravde donošenje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da veruje da će se on u skupštinskoj proceduri naći do kraja godine. „Neophodno je kroz nove zakonske odredbe jasnije definisati nadležnosti Agencije čime će se poboljšati njena efikasnost u radu, ojačati administrativni kapaciteti i unaprediti povezanost sa različitim organima i organizacijama“, istakla je Kuburović.
     
    Nova direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa istakla je da je za Agenciju apsolutni prioritet donošenje novog zakona koji će položaj Agencije, njenu ulogu i status kao nezavisne i samostalne institucije podići na viši nivo.
     
    Šef Delegacije EU u Sebiji Sem Fabrici rekao je da progres u borbi protiv korupcije može doprineti boljem socijalnom i ekonomskom okruženju jer korupcija narušava sve delove društva. On je povodom ovog projekta čiji će korisnici biti Ministarstvo pravde i Republičko javno tužilaštvo, da borba protiv korupcije nije samo obaveza Srbije na njenom putu ka EU, već da je važna za njen prosperitet.
     
    Fabrici je izrazio nadu da će efikasnijem suzbijanju korupcije doprineti nova organizaciju tužilaštava i sudova specijalizovanih za koruptivna krivična dela, kao i da će Agencija za borbu protiv korupcije dati svoj doprinos u prevenciji korupcije. Naglasio je važnost oduzimanja imovine u ovim slučajevima jer je, kako je naveo, korupcija često izvor finansiranja krivičnih dela.
     
    Zamenik Republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić rekla je da novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije predviđa bolju saradnju između policije i tužilaštava uz oficire za vezu, kao osnivanje udarnih grupa. Osnivanje posebnih odeljenja tužilaštava, kako je dodala, omogućiće koncentraciju specijalizovanih znanja i efikasnije krivično gonjenje.

    Specijalizovana odeljenja viših tužilaštava i sudova za borbu protiv koruptivnih krivičnih dela počinje da radi 1. marta, naredne godine, ali će tužilaštvo za organizovani kriminal i dalje imati vodeću reč kada je u pitanju visoka korupcija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto

    Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši najbolji istraživači. Zbog svojih izvanrednih dostignuća, njih 10 odsto […]

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]