Srbija

U junu je bio potop, a evo šta meteorolozi najavljuju za jul i avgust

Izvor: 
Blic Pon, 25/06/2018 - 10:00Nakon kataklizmičnih prizora nevremena koje je tokom juna zabeleženo širom Srbije, meteorolozi najavljuju da bi slične prilike mogle da nas zadese i u mesecima koji slede.

Pre nekoliko dana u Pančevu je pala ogromna količina kiše, a scene iz našeg grada obišle su Srbiju.

Užica  je sredinom juna zadesilo veliko nevreme praćeno ledom koji se sakupljao na bujicama vode i stvarao nanose slične snežnim padavinama, ali i izlivanje reka u Petrovcu na Mlavi gde je uništeno više od 50 domaćinstava, kao i poplavljene beogradske ulica na kojima su automobili gotovo plivali u vodi.

U Vojvodini zabeleženo je nekoliko pijavica, a u regionu, pre svega u Crnoj Gori, tornada su za sobom ostavila stravične scene.

Prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića, jaki lokalni pljuskovi gotovo pa izvesno ponoviće se u više naleta do kraja leta.

Padavina ćemo imati već sredinom sledeće nedelje, a potom očekujemo i jedan kišovit period od 5. do 10. jula. Za dalje je nezahvalno prognozirati, ali očekujemo da će nakon svakog dužeg sunčanog perioda uslediti onaj koji će doneti osveženje - objašnjava Todorović.

Kako dodaje, iako je jun najviše nepogodnih vremenskih uslova doneo u mestima Pomoravlja i jugozapadnog dela zemlje, neizvesno je koje krajeve bi nadolazeći pljuskovi mogli da pogode.

- Zasad je jedino sigurno da će padavine, kao što je i prethodnih dana bio slučaj, biti lokalnog karaktera - ističe sagovornik "Blica", Nedeljko Todorović.

U izveštaju RHMZ-a navodi se da će mesečna suma padavina tokom jula biti ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za 10mm na jugu do 20mm na severu zemlje u odnosu na pomenuti prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 28 mm.

Kada je avgust u pitanju, prema sada dostupnim podacima, mesečna vrednost padavina ostaće u granicama proseka, a sa vrednostima za oko 10mm u odnosu na njega. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 44mm.

Temperature će, priča meteorolog, očekivano porasti u odnosu na jun.

- Ne znamo još pouzdano kada će doći do ekstremno visokih temperatura, ali svakako će biti više dana koji će beležiti 30 stepeni Celzijusa nego u tekućem mesecu, a za nekoliko njih progrozira se i temperatura koja će dosezati 37. podeljak - kaže Todorović.

To znači da će srednja minimalna temperatura vazduha u julu imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2,6 stepena u odnosu na prosek.

U Beogradu i okolini se predviđa vrednost srednje minimalne temperature od 20,9 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha takođe će biti iznad proseka, sa vrednostima višim za oko 2,9 Celzijusa, a u glavnom gradu srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 32,3 stepena.

Slične vrednosti živa u termometru očitavaće u avgustu, kada će srednja minimalna temperatura vazduha dostizati vrednosti u proseku više za oko 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. Na široj teritoriji prestonice, pak, predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 19 Celzijusa.

Srednja maksimalna temperatura vazduha zabeležiće vrednostimi u proseku više za oko 2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.7 stepeni, dodaje se u izveštaju RHMZ-a.

- Treba naglasiti i to da će jun, po svemu sudeći, isto zabeležiti temperature iznad proseka za ovo doba godine, iako se sugrađanima možda tako ne čini zbog trenutnog zahlađenja - kaže meteorolog.

Komentarišući meteorološku sliku ovog leta u odnosu na prethodna, on navodi da se izvesne razlike mogu već sada uočiti.

- Tokom leta imaćemo manje dana sa ekstremno visokim temperaturama, ali sa više padavina. Tokom juna one su u većini mesta bile u uobičajenim mesečnim vrednostima, ali je u dobrom delu zemlje palo dvostruko, pa čak i trostruko više količine vode, dok je tek u neznatnom broju gradova i sela padavina bilo ispod proseka, koji inače iznosi između 80 i 90 litara po kvadratnom metru na mesečnom nivou - zaključuje on.
MarketingNajnovije vesti