• U Srbiji počeo postupak VTO sa doniranim ćelijama – javilo se više od 330 zainteresovanih

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji su počele da se rade vantelesne oplodnje sa doniranim ćelijama, a otkada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić to najavio, na kol centar Nacionalne banke ćelija javilo se više od 330 zainteresovanih, rekao je danas direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS u Višegradskoj  Aleksandar Stefanović.

    On je u izjavi za Tanjug istakao da je pre desetak dana započet postupak VTO sa doniranim ćelijama kod zainteresovanih žena.

    Stefanović je izneo podatak da je do sada od 330 prijavljenih, više od 200 zainteresovano za donirane jajne ćelije, a ostatak za spermatozoide.

    “Skoro polovina od interesenata za spermatozoide su bile žene bez partnera, koje takođe imaju jednako pravo na postupke sa doniranim ćelijama. Sa ponosom mogu da kažem da smo desetak dana pre roka, koji je najavio predsednik Srbije, ovde u GAK Višegradska uključili naše pacijente u taj postupak sa doniranim ćelijama, a među njima su i žene bez partnera”, kaže Stefanović.

    Dodaje da je mnogo posla urađeno u poslednje vreme, da je zbog nedostatka domaćih donora, Nacionalna banka osnovana pre tri godine, a kako je bilo više zainteresovanih nego donora, moralo se pribeći uvozu i jajnih ćelija i sprermatozoida.

    Nacionalna banka ćelija nalazi se u GAK Višegradska i predstavlja centralnu banku ćelija u Srbiji, objasnio je Stefanović.

    On objašnjava da u ovom trenutku Nacionalna banka ćelija ima potpisana tri sporazuma sa tri Evropske banke, čiji materijal ispunjava sve uslove za takvu vrstu oplodnje, ali, kako kaže, postoje i filijale u Ukrajini, Slovačkoj, na Kipru, pa će ćelije dolaziti iz više zemalja Evrope.

    “Bitno je da imamo pregovore i sa još dve banke, tako da će naši građani moći da biraju iz koje evropske zemlje i banke žele da dobiju ćelije. Takođe, značajno je da će svi centri iz mreže naših zdravstvenih ustanova koje već rade postpuke biomedicinski potpomognutog oplođenja o trošku države moći isto tako da učestvuju u postupcima sa doniranim ćelijama. Tu je šest državnih i 14 privatnih centara koji imaju mogućnost da poruče ćelije iz uvoza i rade te postupke”, ističe Stefanović.

    Direktor GAK Višegradska ukazuje na to da će ti uslovi omogućiti našim građanima čak i da biraju u kojim ustanovima će raditi postupke.

    “Ono što sada država plaća pored uvoza ćelija su još tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima, tri sa jajnim ćelijama i tri krioembriotransfera. Država, takođe finansira i samu kupovinu ćelija, što je značajna olakšica za građane”, poručio je Stefanović.

    Podseća da to nije prva inicijativa države u oblasti vantelesne oplodnje, te da je u poslednje tri – četiri godine na tom polju urađeno mnogo.

    “Zahvalni smo predsedniku na inicijativi i podršci da ovo funkcioniše i počne da radi. Pored uvoza ćelija, imali smo pomeranje granice na 45 godina kod žena, neograničen broj pokušaja VTO i krioembriotransfera, te da na postupak imaju pravo i parovi koji već imaju jedno dete, bez obzira da li je to dete nastalo putem VTO ili prirodno. Izuzetno mnogo je urađeno zahvaljujući državi. Ovo su najbolji uslovi za parove i singl žene na svetu. Ovo je još jedan doprinos da konačno podignemo natalitet u Srbiji sa kojim se godinama unazad borimo”, zaključuje dr Stefanović. 

    U Srbiji su počele da se rade vantelesne oplodnje sa doniranim ćelijama, a otkada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić to najavio, na kol centar Nacionalne banke ćelija javilo se više od 330 zainteresovanih, rekao je danas direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS u Višegradskoj  Aleksandar Stefanović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]