• Udruženje sudija i tužilaca: Ministarstvo pravde se povlači pred pretnjama i ucenama advokata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) ocenilo je da sporazum Ministarstva pravde i advokatskih komora predstavlja „prevagu ogoljene sile nad argumentima“.
     
    „Takav potez predstavlja obesmišljavanje znanja i rada predstavnika sudske vlasti u Radnoj grupi Ministarstva pravde, koja je radila na nacrtu izmena Zakona o parničnom postupku (ZPP), čiji su argumenti i stručnost ostali u senci pretnji obustavom rada i izlaska advokata na ulice“, saopštio je UST.
     
    Predsedniku Vrhovnog kasacionog suda Jasmini Vasović je UST uputilo apel da povuče sve sudije iz Radne grupe koja treba da nastavi rad na izmenama ZPP „i time sačuva dostojanstvo sudija i sudova“.

     

    U saopštenju se navodi da će svaki dokument čiji sadržaj ne odgovara advokatima biti blokiran, zbog čega je „jedino logično i ispravno da nacrt izmena donese Radna grupa čiji će članovi, pored predstavnika Ministarstva prave, biti isključivo advokati“.
     
    Vrlo je loše slati u javnost poruku da će se Ministarstvo pravde povući pred pretnjama i ucenama, budući da bi interesi građana morali biti na prvom mestu, ocenilo je UST.
     
    Ukoliko Ministarstvo pravde tim sporazumom poručuje da je Radna grupa donela nacrt koji nije u interesu građana, te ga stoga povlači, UST u potpunosti pozdravlja takvu odluku i postavlja pitanje odgovornosti Ministarstva za izradu nacrta suprotnog interesima građana, navodi se u saopštenju.
     
    Briše se deo odredbi
     
    Ministarstvo pravde, Advokatska komora Srbije i komore u njenom sastavu postigle su juče sporazum o nacrtu izmena Zakona o parničnom postupku (ZPP).
     
    Sporazumom je pored ostalog dogovoreno da se iz nacrta izmena ZPP briše deo odredbi zbog kojih su negodovali advokati, kao i da će se sastav radne grupe za izradu ovog nacrta dopuniti predstavnicima koje predloži AKS, tako da predstavnici advokature čine 50 odsto članova radne grupe.
     
    Dogovoreno je da se brišu odredbe prema kojima se podnesak za koji nije u roku plaćena sudska taksa smatra povučenim.
     
    Pored toga, dogovoreno je da izmene zakona neće važiti retroaktivno, kao i da će odredbe o e-Sudu za advokatsku profesiju važiti kao mogućnost, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

     

     

    Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) ocenilo je da sporazum Ministarstva pravde i advokatskih komora predstavlja „prevagu ogoljene sile nad argumentima“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]