• Ulice u Beogradu dobijaju nova imena: Evo šta će sve da se promeni, i zbog čega

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da veruje da će odbornici Skupštine grada Beograda prihvatiti njegovu inicijativu i da će Blagoje Jovović, čovek koji je pucao u, kako kaže, „najvećeg zlotvora srpskog naroda Antu Pavelića“, dobiti ulicu u Beogradu.

    Prema njegovim rečima, na spomen ploči koja će se nalaziti u ulici Blagoja Jovovića, pisaće da je on 10. aprila 1957. godine u Argentini „izvršio ljudsku pravdu pucajući u najvećeg zlotvora srpskog naroda, ustaškog vođu Antu Pavelića“.

    Kako je Vesić objavio na svom Fejsbuk nalogu, Zagorska ulica u Zemunu postaće Ulica Blagoja Jovovića.

    Međutim, kako prenose Večenje novosti, biće promenjena i imena ulica Porečke, Hvarske, Hrvatske na Paliluli, zatim Splitske, Podravske i Bjelovarske na Voždovcu i Šibeničke na Zvezdari.

    Menjaće se nazivi i Ljubljanske, Bledske, Bosanske i Mariborske na Zvezdari, Celjske ulice na Vračaru, Lopudske na Savskom vencu, Murske na Voždovcu, Zeničke na Paliluli.

    Naziv Kumanovske ulice neće se menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima.

    „Grad Beograd u svojoj istoriji bio je glavni grad država čiji su sastavni deo bile različite teritorije i narodi. Imenima ulica ili spomenicima glavni grad predstavlja čitavu državu. Zato danas u Beogradu veliki broj ulica nosi imena po geografskim pojmovima iz republika bivše Jugoslavije“, kaže Vesić.

    „Nije normalno da mi u Beogradu imamo Hrvatsku, Zagorsku, Zagrebačku ili Zadarsku ulicu. Takođe, nije normalno da se pojedine naše ulice zovu po gradovima koji nemaju Beogradsku ulicu“, dodao je.

    Kako je on to objasnio na primeru, Beč ima Beogradski trg, a Brisel Beogradsku ulicu, dok u Beogradu nema ulica i trgova sa imenima ovih gradova.

    „Ulice Beograda pre svega treba da budu način da pokažemo poštovanje prema ljudima koji su zadužili našu zemlju, prema prijateljskim zemljama i narodima, kao i prema onima koji su zadužili čovečanstvo. Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo“, zaključio je.

    Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da veruje da će odbornici Skupštine grada Beograda prihvatiti njegovu inicijativu i da će Blagoje Jovović, čovek koji je pucao u, kako kaže, „najvećeg zlotvora srpskog naroda Antu Pavelića“, dobiti ulicu u Beogradu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]