• Uniforma i oprema su iste, kako da saznate ko je pozornik u vašem kraju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pozornici su sredinom prošlog veka bili svakodnevica. Međutim, krajem šezdesetih godina nestaju sa ulica. A od tada do danas i način života se umnogome promenio. Pukovnik policije Vladimir Stojanov rekao je za RTS da je koncept rada policije u zajednici novi preventivni model rada na unapređenju komunikacije policije sa građanima.

    Na ulicama Beograda od 1. januara o bezbednosti brine još 170 novih pozornika, koji su krajem prošle godine završili obuku u Centru za policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

    Kako je tada rečeno, zadatak „policajaca u zajednici“ jeste borba protiv uličnog kriminala. Šta to u praksi znači, koje su njihove dužnosti i ovlašćenja, kome treba da pomognu i ima li ih dovoljno?

    Pukovnik policije Vladimir Stojanov rekao je za RTS da je koncept rada policije u zajednici novi preventivni model rada na unapređenju komunikacije policije sa građanima, osnovna uloga tih policajaca da uspostave i unaprede komunikaciju sa građanima.

    „Duboko smo ubeđeni da su građani najpozvaniji da ukažu na bezbednosne probleme, zbog toga će policajci za rad u zajednici razgovarati sa građanima šta smatraju da je najvažnije za njihovu bezbednost u kraju u kome žive, pokušaće i njih i šire institucije, zainteresovane društvene subjekte da uključe u rešavanje tih problema“, rekao je Stojanov.

    Pozornika je nekada bilo u svakom kvartu, poznavali su sve stanare jedne zgrade.

    „Iz bezbednosnih potreba građana krenuli smo u drugom pravcu, ideja je okrenuta – nije cilj da čekamo da građani priđu i da razgovaraju sa policajcem, već je ideja da policajac ide od mesne zajednice do mesne zajednice, od građnina do građanina i razgovara sa njima i identifikuje probleme“, kaže on.

    Na terenu 790 pozornika

    Stojanov je izneo podatak da je sada 790 je pozornika na terenu.

    Pozvao je građane da se obrate policajcima za rad u zajednici za bilo koji problem koji imaju.

    „Policija neće ostati nema na probleme koji nisu u nadležnosti MUP-a, a vezani su za bezbednost. Pozivam građane da se obrate policajcima i ukažu na komunalne probleme, obavestićemo nadležne institucije da rešimo problem. Ideja koncepta je da reagujemo u ranoj fazi pojave problema, neki problem može da se razvija tako i da bude trenutno komunalne prirode ali da se kasnije razvija u ozbiljan bezbednosni problem“, rekao je Stojanov.

    Prema njegovim rečima, cilj je da se reaguje u ranoj fazi rešavanja i da se problem spreči.

    Kako da prepoznamo pozornika

    Stojanov kaže da on nosi opremu kakvu imaju i ostali policajci.

    „Uniforma je ista, oni će biti tu među vama, ostvariće kontakt sa vama, možete se obratiti najbližoj policijskoj stanici, da se raspitate ko je policajac za rad u vašoj zajednici, pozivam građane da u slučaju ugrožavanja bezbednosti života, tela i imovine zovu broj 192“, kaže Stojanov.

    Obuka pozornika

    Policajci za rad u zajednici prolaze obuku od devet meseci, plus šest meseci praktičnog staža.

    Kako kaže pukovnik policije, oni u većoj meri savladavaju znanja, stavove i veštine iz oblasti preventivnog i problemski orijentisanog rada – dobar deo obuke je zasnovan na sticanju veština komunikacije.

    Plan za 2022.

    Najavljeno je da će svi veći gradovi imati pozornike.

    „U skladu sa kadrovskim planom MUP-a, u martu 2021. raspisan je konkrus za još 400 policajaca za rad u zajednici, pa ćemo početkom sledeće godine imati na ulicama još 400 novih policajaca“, kaže Stojanov.

    Policajci pozornici su prva adresa za probleme sa kojima se građani svakodnevno suočavaju.

     

    Pozornici su sredinom prošlog veka bili svakodnevica. Međutim, krajem šezdesetih godina nestaju sa ulica. A od tada do danas i način života se umnogome promenio. Pukovnik policije Vladimir Stojanov rekao je za RTS da je koncept rada policije u zajednici novi preventivni model rada na unapređenju komunikacije policije sa građanima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija