Foto: pixabay
Srbija

Upozorenje RGZ SRB: Mogući poremećaji elektro-mreže i distributivnih sistema zbog solarno-geomagnetske oluje

Izvor: 
Beta/Tanjug Čet, 07/09/2017 - 07:57

Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje može u sredu i četvrtak u Srbiji dovesti do poremećaja elektro-mreže i distributivnih sistema.

To je objavio Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije.

Mogući su i poremećaji u radu "satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju", naveo je RGZ.

 

RGZ je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u geoprostoru planete Zemlje, mera upozorenja. 

Dodaje se da "geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika". 

"Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova...", dodao je RGZ. 

Iz Geodetskog zavoda savetuju da "kada znao kakvi e geomagnetski dani najavljuju, onda je lakse pripremiti telo i dušu, da tu uzburkanu magnetizaciju unesu i prenesu u nase živote". 

Navodi se i da u okviru Republičkog geodetskog zavoda postoji organizovana Geomagnetska opservatorija Grocka na kojoj se izvode ispitivanja solarno-geomagetskih poremećaja. 

Na osnovu međunarodne saradnje i razmene opservatorijskih geomagnetskih podataka u okviru INTERMAGNET-a, Svetske mreže geomagnetskih opservatorija naša Opservatorija može dati najavu, odnosno prognozu dolarne bure i sa njom pvoezane jonosferske i geomagnetske bure.Marketing

Najnovije vesti