• Upućen zahtev Vladi da se minimalac utvrđuje dva puta godišnje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Socijalno ekonomski savet prihvatio je Nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i založio se da se privreda zaštiti od naglog poskupljenja struje

    Na poslednjoj sednici Savet je odbio da raspravlja o predloženom Zakonu o sezonskom angažovanju radnika, te uputio zahtev Vladi da se minimalac utvrđuje dva puta godišnje.

    Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“, te Unija poslodavaca i predstavnici Vlade Srbije ocenili su da je Zakon o bezbednosti na radu u skladu sa prihvaćenim evropskim standardima u toj oblasti.

    Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Stana Božović istakla je da će se novim zakonom povećati i kompetencija lica koje se bave bezbednošću i zdravljem na radu.

    Na inicijativu sindikata, nezavisno od donošenja zakona, biće razmatrano i uvođenje nacionalnih i regionalnih koordinatora za tu oblast, kao i uvođenje obaveze formiranja odbora za bezbednost i zdravlje u firmama sa više od 50 zaposlenih.

    Predsednica UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić poručila je i da je neophodno da se, usled velikog rasta inflacije, preispita utvrđana minimalna cena rada za iduću godinu.

    Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Goran Milić ocenio je da korekcija minimalne cene rada ubuduće treba da se razmatra dva puta godišnje, navodeći da je iznos koji će važiti od 1. januara utvrđen na osnovu parametara i cena iz aprila, koji su sada bitno drugačiji.

    I Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije složio se da bi trebalo razmatrati sindikalnu inicijativu da se „minimalac“ usklađuje dva puta godišnje.

    On je, međutim, izrazio bojazan od uticaja naglog poskupljenja električne energije, prvenstveno na privredu, a zatim i na zaposlene i opšti standard građana. Od Vlade očekuje mere kojima bi se ublažile te posledice, kao i da se zamrznuta cena struje omogući i privrednicima kojima je ugovor o plaćanju struje istekao pre odluke Vlade da te cene zamrzne.

    Socijalno-ekonomski savet odložio je razmatranje Nacrta zakona o sezonskom anagažovanju radnika, jer su i Radna grupa koja je pripremala taj dokument i sindikati imali neke važne primedbe, zbog čega je zatražen i stav relevantnih međunarodnih institucija.

    Socijalno ekonomski savet prihvatio je Nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i založio se da se privreda zaštiti od naglog poskupljenja struje

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]