• Uređenje 35 putnih prelaza širom Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    „Infrastruktura železnice Srbije“ je najavila da će u narednom periodu kompletno urediti 35 putnih prelaza širom Srbije. Na njima će, kako je saopšteno, biti ugrađena najsavremenija oprema za odvijanje železničkog i drumskog saobraćaja.

    „Infrastruktura železnice Srbije“ je potpisala je ugovor o povećanju bezbednosti na putnim prelazima sa konzorcijumom koji čine zagrebački „Altpro“ i beogradski „Signaling“. Ukupna vrednost ovog ugovora je oko 6,9 miliona evra. Sredstva su obezbeđena iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj. 

    Između ostalog, na pruzi od Pančeva preko Zrenjanina biće uređen prelaz Zrenjanin Fabrika.

    Od stanice Banatsko Miloševo (Novo Miloševo) do Subotice predviđena je rekonstrukcija prelaza u selu Orom.

    Radova će biti i na putnom prelazu Vilovo Gardinovci, koji se nalazi na pruzi Novi Sad – Rimski Šančevi – Orlovat Stajalište.

    Postavljanje prvih sistema za regulisanje saobraćaja preko putnih prelaza očekuje se u narednih mesec dana. Ceo ovaj projekat, prema potpisanom ugovoru, trebalo bi da bude završen za godinu dana.

    Princip rada uređaja je prilično jednostavan

    Ovaj uređaj samostalno upravlja radom polubranika, kao i svetlosnom i zvučnom signalizacijom na putnom prelazu. Uloga ovog dela opreme je da učesnike u drumskom saobraćaju obaveštava o nailasku šinskih vozila.

    Sam uređaj je dizajniran i sertifikovan za najviši nivo bezbednosti na prugama, a ovakvi uređaji su naišli na široku primenu na evropskim prugama. Centralni deo opreme za osiguranje putnih prelaza tipa biće smešten u tipiziranu kućicu smeštenu neposredno pored putnog prelaza.

    Princip rada signalno – sigurnosnog uređaja je prilično jednostavan.

    Kada se voz na udaljenosti od dva kilometra približava putnom prelazu, aktiviraju se senzori koji šalju signal softveru u kućici na putnom prelazu. Zatim ovaj uređaj daje zadatak da se rampa spušta uz istovremeno uključivanje trepćućeg svetla na saobraćajnom znaku i aktiviranju jake sirene koja obaveštava učesnike u drumskog saobraćaju o skorom nailasku voza. 

    Kada se voz udalji na dva kilometra od putnog prelaza aktivira se senzor koji potom istom procedurom omogućava prelazak drumskih vozila. Time je obezbeđena maksimalna bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

    „Infrastruktura železnice Srbije“ je najavila da će u narednom periodu kompletno urediti 35 putnih prelaza širom Srbije. Na njima će, kako je saopšteno, biti ugrađena najsavremenija oprema za odvijanje železničkog i drumskog saobraćaja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]