Srbija

USVOJEN ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Omogućeno je privremeno udaljenje nasilnika iz kuće

Pančevo, Sre, 23/11/2016 - 21:06
Aleksandar Stojković

Poslanici Skupštine Strbije večeras su usvojili Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a u nastavku zasedanja izjašnjavaće se i o još tri pravosudna pravna akta.  

Za Zakon o sprečavanju nasilja u porodici glasala su 147 poslanika, niko nije bio protiv, šest je bilo uzdržano, a isto toliko poslanika nije glasalo.  

Tim zakonom, koji je predložila Vlada, omogućeno je privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja. Koordinisani rad i saradnja javnih tužilaštava, policije i centara za socijalni rad kroz zajedničko telo – Grupu za koordinaciju i saradnju, takođe su omogućeni tim zakonom.  

Cilj donošenja zakona je da se uredi organizacija i postupanje državnih organa i ustanova i time omogući delotvorno sprečavanje nasilja u porodici i brža, blagovremena i delotvorna zaštita i podrška žrtvama nasilja u porodici.  

O slučajevima nasilja u porodici vodiće se evidencije, to je po novom zakonskom rešenju dužnost policijske uprave, osnovnog suda, osnovnog javnog tužilaštva i centra za socijalni rad. Primena ovog zakona predviđena je od 1. juna 2017.godine.   

Poslanici će se večeras izjašnjavati i o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i o izmenama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koje takođe predložila VladaMarketing

Najnovije vesti