• Usvojeni predlozi zakona: Moći ćemo sami da proizvodimo struju i menjamo stolariju upola cene

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlada Srbije saopštila je da je usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva.

    Usvojeni su kao pravni okvir koji će omogućiti nove investicije i usmeravanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji.

    Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

    Cilj donošenja ovog zakona je ostvarivanje ušteda energije, sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene i doprinos održivom korišćenju prirodnih i drugih resursa.

    Predlog zakona, između ostalog, predviđa uspostavljanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u okviru Ministarstva rudarstva i energetike umesto dosadašnjeg Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

    Uspostavljanje Uprave omogućiće i da se u cilju povećanja energetske efikasnosti privuku i bespovratna sredstva EU, kao i sredstva međunarodnih finansijskih institucija, a posebno je značajno to što će sredstva biti dostupna i građanima.

    Naime, kako je ranije najavljeno, Uprava za energetsku efikasnost biće formirana najkasnije do juna i imaće ove godine na raspolaganju fond od oko 15 miliona evra.

    Ta sredstva namenjena su za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

    „Uprava za energetsku efikasnost će biti formirana najkasnije do juna ove godine. Mi već imamo Fond energetske efikasnosti unutar ministarsva. Sav taj novac odlazi u Upravu. Ne samo novac iz budžeta, nego od raznih međunarodnih organizacija, naših partenra“, najavila je pre par nedelja ministarka Mihajlović.

    Naglasila je da će novca biti dovoljno i da se već prave modeli kako da se on koristi.

    „Ako neko hoće da promeni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za šta je potebno oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata od samog domaćinstva“, precizirala je tada ministarka energetike.

    Na današnjoj sednici usvojen je Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji treba da omogući nove investicije u OIE i povećanje učešća OIE u ukupnoj proizvodnji energije.

    Primenom zakona obezbediće se zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, smanjenje troškova za građane, energetska tranzicija, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procedura.

    Između ostalog, novi zakon uvodi tržišne premije umesto dosadašnjih fid-in tarifa, koje se zadržavaju samo za mala postrojenja i demonstracione projekte, u skladu sa pravilima državne pomoći EU.

    Novi sistem podsticaja će proizvođače izložiti uticaju tržišta i konkurencije, smanjujući troškove za građane i privredu, uz obezbeđivanje stabilnog i predvidljivog zakonskog okvira za investitore.

    Uvodi se institut kupca-proizvođača, koji podrazumeva da kupci električne energije, postavljanjem solarnih panela na krovovima objekata, proizvode električnu energiju za svoje potrebe, a da višak električne energije isporuče u mrežu i umanje račun za utrošenu električnu energiju.

    Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, koji će omogućiti da se ova oblast uskladi sa pravnim tekovinama Evropske unije.

    Izmenama postojećeg zakona obezbediće se sigurnost isporuke i snabdevanje energijom i energentima Republike Srbije, zaštita interesa svih učesnika na tržištu, kao i povećanje konkurencije.

    Istovremeno, biće stvoreni uslovi za dalji razvoj i funkcionisanje organizovanog tržišta električne energije, za unapređenje transparentnosti i zaštitu konkurencije i nediskriminatornog ponašanja.

    Takođe, izmenama zakona uvodi se, između ostalog, pojam energetski ugroženog kupca toplotne energije.

    Na sednici je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se stvaraju uslovi za efikasnije upravljanje mineralnim i drugim geološkim resursima Republike Srbije i povećanje investicija u geološka istraživanja i rudarstvo, odnosno povećanje učešća rudarskog sektora u BDP-u. Zakon predviđa skraćenje određenih procedure i vremena dobijanja odobrenja za istraživanje i stvara zakonski osnov za uspostavljanje e – rudarstva u skladu sa propisima koji uređuju elektronsko poslovanje, dodaje se u saopštenju Vlade.

     

    Vlada Srbije saopštila je da je usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]