• Vakcinacija trudnica – struka odobrava, birokratija usporava

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Stručni komitet za imunizaciju u Srbiji zaključio je da trudnice mogu da se vakcinišu Fajzer vakcinom protiv kovida-19. U skladu sa revidiranim preporukama, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primenu Fajzerove vakcine protiv kovida-19.
     
    To telo navodi u svojim preporukama da se trudnice mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv kovida, u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procenu koristi i rizika od vakcinacije.
     

    Preporuke su da se sačeka prvi trimestar trudnoće

     
    Profesorka ginekologije Ana Jovanović, u razgovoru portal nova.rs, kaže da trudnice koje imaju rizičniju trudnoću treba da se vakcinišu.
     
    — U rizične faktore spadaju prekomerna težina, hipertenzija, dijabetes, neko hronično oboljenje koje dodatno ugrožava zdravlje. Preporuke su da se sačeka prvi trimestar, ali nije zabranjena vakcinacija ni u prvom trimestru — kaže dr Jovanović uz napomenu da ne treba vršiti ni pritisak na trudnice da se vakcinišu, jer to, smatra ona, može da stvori kontraefekat.
     
    I zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš dr Radmilo Janković zagovara vakcinaciju trudnica, ali i pojašnjava da se ne može preporučivati nešto ako to nešto nije ispitano u određenoj populaciji.
     
    — U prva tri meseca trudnoće se retko ispituju bilo kakvi lekovi, jer je to period intenzivne organogeneze, i uvek postoji mogućnost da čitav genetski mehanizam drugačije profunkcioniše. Stoga uglavnom ne postoje podaci za tu populaciju. Nakon tri meseca, kada se završi ta intenzivna organogeneza, kada plod ide stabilnim razvitkom, kada ne postoji mogućnost direktnog oštećenja ploda, mada ni ovako nisam siguran da bi do toga došlo, vakcina je apsolutno bezbedna — ističe dr Janković.
     

    Birokratija zbunjuje trudnice

     
    Iako struka preporučuje vakcinaciju, za same trudnice i birokratiju očigledno još postoje nedoumice, navodi portal nova.rs.
     
    Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kaže da u našoj zemlji postoji zakon o lekovima, gde je sažetak o karakteristikama lekova sastavni deo zakona.
     
    — U tom sažetku nigde ne piše, bar za sada, da mogu da se vakcinišu trudnice. Lekar koji postupa izvan toga, postupa izvan zakona. Zbog propisa se ne može očekivati da vakcinacija trudnica počne istog dana kada struka kaže da treba da se vrši — rekao je dr Kon i dodao da čak ni u propratnoj dokumentaciji prilikom isporuke vakcine ne piše da trudnice mogu da se vakcinišu.
     
    — Isto ne piše ni u stručnom metodološkom uputstvu koje piše Institut „Batut“ — izjavio je dr Kon.

    Stručni komitet za imunizaciju u Srbiji zaključio je da trudnice mogu da se vakcinišu Fajzer vakcinom protiv kovida-19. U skladu sa revidiranim preporukama, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primenu Fajzerove vakcine protiv kovida-19.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]