• Važan dan za gluve – preko aplikacije do telefonskih poziva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Oko 14.000 gluvih i nagluvih osoba će od danas putem aplikacije “SOS za gluve” moći da ostvaruju besplatne telefonske pozive za čujućim osobama posredstvom tumača za srpski jezik.

    Premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovala prezentaciji aplikacije u Gradskoj organizaciji gluvih u Beogradu, poručuje da je za jaku i uspešnu Srbiju, zajedno sa jakom privredom i obrazovanjem, neophodna inkluzija i empatija u društvu.

    “Moja poruka je da nema jake Srbije i da nema kvalitetnog društva ukoliko nemamo inkluzivno društvo i empatiju. Sa obrazovanjem i jakom privredom, ovo je stub uspešne zemlje”, istakla je premijerka.

    Aplikacija u praksi funkcioniše tako što gluva osoba preko nje počinje video-poziv sa tumačem iz Nacionalnog prevodilačkog centra za srpski znakovni jezik, koji poziva željeni telefonski broj, a zatim simultano prevodi razgovor između gluve osobe i pozvanog kontakta.

    “Pre godinu dana sam bila ovde da razgovaramo o problemima i da zajedno odredimo prioritete”, rekla je Brnabić i dodala da država, da bi bila fer i snažna, treba da pruža jednake šanse svim građanima.

    Ona je navela da većinsko stanovništvo ne zna za mnoge probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom i ukazala da, primera radi, gluve osobe ne mogu da ostvare pravo na obrazovanje bez ličnog asistenta.

    “Ne može svako od njih da ima ličnog asisteta i prevodioca, da li se pitamo kako onda da idu u skolu?”, upitala je Brnabić i pozvala sve u državi da se bore za inkluzivno društvo.

    Brnabić je zahvalila telekomunikacionim kompanijama jer će pozivi “SOS za gluve” biti besplatni.

    Mihajlo Gordić iz Gradske organizacije gluvih Beograda istakao je da je aplikacija jedinstvena u regionu i da zadovoljava osnovno pravo gluvih, a to je pravo na slobodu mišljenja i izražavanja.

    “Hvala premijerki bez čije pomoći aplikacija ne bi mogla da zaživi”, rekao je Gordić i dodao da je Brnabić prva predsednica vlade koja je posetila tu organziciju, te zahvalio i Kancelariji za IT.

    Premijerka nije ništa obećavala, već nas je saslušala i pristupila rešavanju problema, a što je najvažnije, uključila nas je, rekao je Gordić

    On je ocenio da je uvođenje aplikacije značajan korak u ukljanjanju barijera u komunikaciji za gluve osobe.

    Gordić je objasnio da će prioritet u pozivima imati hitni slučajevi i pozivanje hitnih službi, a da tumači, dok rešavaju takvu vrstu problema, mogu da ostave na čekanju drugo lice, čiji zahtev nije toliko hitan, odnosno ne moraju da prekidaju poziv.

    “Sada gluve osobe mogu samostalno da pozivaju hitne službe, Hvala vam što omogućavate tu pristupačnost”, rekao je Gordić.

    Ministar informisanja i telekomunikacije Mihailo Jovanović kaže da država potvrđuje da su joj svi građani jednaki.

    “Aplikacija omogućava video poziv, čet sa tumačem, hitne pozive, a tumači na jednostavan način mogu da raspoređuju i selektuju pozive po hitnosti. Ovim projektom smo korak bliže ka digitalnoj inkluziji svih naših građana”, poručio je Jovanović.

    Oko 14.000 gluvih i nagluvih osoba će od danas putem aplikacije “SOS za gluve” moći da ostvaruju besplatne telefonske pozive za čujućim osobama posredstvom tumača za srpski jezik.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]