• Većina mladih protiv uvođenja sankcija Rusiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Protiv osude Rusije i uvođenja sankcija je 55 odsto mladih u Srbiji, pokazao je alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2022. godinu Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).
     
    S druge strane, 18 odsto ispitanika navelo je da bi Srbija trebalo zvanično da osuđuje Rusiju ali da ne uvodi sankcije.
    Takođe, 19 odsto ispitanika se izjasnilo da bi Srbija trebalo da uvede sankcije samo ako bi posledice po Srbiju bile prevelike ako ih ne uvede.
    Suprotnog stava jeste osam odsto mladih ispitanika, koji su mišljenja da Srbija treba da uvede sankcije čak i ako posledice neuvođenja ne bi bile ozbiljne.
     
    Vidimo da je protiv opcije sankcija 73 odsto mladih, što je na tragu istraživanja koja su se javila vezana za opštu populaciju. Mlade žene u nešto većoj meri podržavaju sankcije (29 odsto) od mladih muškaraca (23 odsto). Nema značajnih razlika u odnosu na godište ispitanika. Mladi iz Beograda takođe više od proseka podržavaju uvođenje sankcija (33 odsto)„, saopštio je KOMS.
     
    Za uvođenje vojnog roka u Srbiji izjasnilo se 44 odsto mladih, a protiv uvođenja je 46 odsto njih, dok je ostalih 10 odsto ispitanika navelo da „ne zna“.
     
    U ovom segmentu nije bilo većih promena u odnosu na prošlu godinu – kada je uvođenje podržavalo 46 odsto mladih, a protiv je bilo 43 odsto mladih i njih 11 odsto nisu znali. Iz podataka zaključujemo da je ove godine veći procenat mladih protiv uvođenja vojnog roka, za razliku od prošle godine kada su mladi više podržavali uvođenje obaveznog vojnog roka„, objasnili su iz KOMS-a.
     
    Još jedna sfera interesovanja mladih koja je obuhvaćena izveštajem jeste spoljnopolitička orijentacija Srbije, a pokazalo se da 43 odsto ispitanika smatra da Srbija treba da balansira između Istoka i Zapada.
     
    Ipak, upitani da se konkretno izjasne za jednu od te dve opcije, mladi su pretežno naklonjeni Istoku, za šta se opredelilo 57 odsto ispitanika, dok bi se 43 odsto njih okrenulo Zapadu.

    Protiv osude Rusije i uvođenja sankcija je 55 odsto mladih u Srbiji, pokazao je alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2022. godinu Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]