• Vekić: Antigenski testovi u primeni

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pomoćnik ministra zdravlja Berislav Vekić najavio je danas da će država uvesti u primenu antigenske testova na korona virus, koji su jeftiniji od PCR testova, čime se želi omasovljavanje testiranja, kao što je Slovačka učinila.

    Završavaju se preduslovi za masovno uvođenje tih testova i dva proizvođača imaju podudarnost sa PCR testovima do 96 odsto, rekao je Vekić i istakao da će se oni raditi u kovid ambulatama i zavodima.

    Vekić je ocenio da je poražavajući podatak iz studije Američke privredne komore da 41,5 odsto građana nije zabrinuto zbog infekcije kovid-19 i ne misle da će dobiti koronu, kao i da trećina sugrađana ne nosi masku.

    Posle silnih apela koje imamo, vi čujete da 71 odsto građana ne nosi masku. Mi stalno poručujemo, nosite maske jer je glavni način transmisije korona virusa kapljični put, rekao je Vekić u onlajn debati AMCHAM .

    Maska nam je prva odbrambena linija, uz fizičku distancu i higijenu, i ovo su poražavajući podaci za nas kao društvo, kazao je Vekić.

    Vekić je rekao da bi posebno naglasio „veliku neodgovornot mladih ljudi koji su u trećem piku pokazali nezrelost prema društvu i sistemu“.

    Mi smo skromna država koja je mnogo uložila u boljitak zdravstvenog sistema i ekonomski napredak, naveo je on.

    Lako je čekati u 23 sata da biste ušli u noćni klub, po hladnom vremenu, i provodili celu noć u masi ljudi, gde ne znamo ko je pozitivan, a onda to prenesete roditeljima, ilustrovao je Vekić.

    Kada se jave simptomi, rekao je on, dolazimo u klinike nervozni i ne možemo da čekamo red, kao što je bio slučaj skoro na Infektivnoj klinici, kada su momak i devojka nasrnuli na lekara.

    Vekić je rekao je važno povećati broj testiranja, ojačati epidemiološki nadzor i jačati kapcitete zdravstvenog sistema, koji se u Srbiji do sada pokazao kao izuzetno elastičan i pruža mogučnost brze adaptacije.

    Kada je reč o privatnoj praksi, Vekić je rekao da je Ministarstvo zdravlja dalo određene uslove za privatne laboratorije da rade PCR testova.

    Naveo je da je 127 privatnih laboratorija dobilo potvrdu za serološko testiranje i antigenske testove, kao i da ima informaciju da nijedna nije dobila za PCR testiranje, mada je dobio papir da su neke ispunile uslove mora da proveri zašto onda ne rade.

    Pomoćnik ministra zdravlja Berislav Vekić najavio je danas da će država uvesti u primenu antigenske testova na korona virus, koji su jeftiniji od PCR testova, čime se želi omasovljavanje testiranja, kao što je Slovačka učinila.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]