• Veliko interesovanje za kućne testove za koronu, građani ne bi trebalo sami da ih rade

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Brzi antigenski testovi na korona virus od juče su u prodaji u apotekama širom Srbije po ceni od 1.300 dinara, a da je veliko interesovanje za testiranje u kućnim uslovima, potvrdila je za „Blic“ i direktorka Apoteka Beograd Jasminka Bjeletić.
     
    Sada dostavljamo drugi kontigent testova u naše apoteke, prvo u veće pa u manje. Malo će građani morati da pričekaju, ipak nismo očekivali da će se za jedno jutro sve rasprodati„, navela je dr Bjeletić za „Blic“.
     
    Ona kaže da su testove mahom kupovale ordinacije koje su želele da se obezbede kako bi testirale svoje zdravstvene radnike.
     
    Napominjem još jednom, iako testove možete kupiti u apoteci, oni jesu prvenstveno napravljeni tako da njima treba da rukovodi zdravstveni radnik„, podseća direktorka Apoteka Beograd.
     
    Sličan odgovor je „Blic“ dobio u drugoj apoteci iz drugog lanca.
     
    Imamo testove, ali ih ne prodajemo nikom osim ordinacijama i zdravstvenim radnicima koji znaju kako da rukuju njima„, kazali su u drugoj apoteci.
     
    Testovi su proizvedeni u Južnoj Koreji, nazivaju se „SGTI-fleks COVID-19 Ag“, a kako piše u upustvu, reč je o imunološkom testu koji se koristi u brzoj dijagnostici infekcije novim virusom korona. Kako kaže sagovornica „Blica“, samo procedura testiranja nije komplikovana, a rezultat se dobija kroz pola sata.
     
    Sekret iz nosa se uzima štapićem, postoji tačno upustvo kako se stavlja u nos. Zatim se štapić uvrne i zadrži neko vreme, te se polako izvlači štapić tako da se uvrće taj sekret kako bi se zadržao na štapiću, a onda se nanosi na pločicu i sačeka se rezultat„, objašnjava Bjeletić.
     
    Naglašava da ukoliko se pojave dve crte – rezultat je pozitivan.
     
    U tom slučaju se smatra da je rezultat sigurno pozitivan. Međutim, ukoliko se test pokaže kao negativan, ne mora da znači da je tako, jer može da se desi da je pacijent prerano primenio test. Pri pojavi prvog simptoma virusa obično se ne pokaže pozitivan nalaz, potrebno je da prođe dva, tri dana da biste imali validan rezultat. S druge strane moguće je da je virus otišao dalje iz respiratornog trakta pa ne može da se uhvati brisom„, ističe ona i još jednom je naglasila da je ipak potrebno da testiranje izvrši obučeno medicinsko osoblje, a ne građanin samoinicijativno.
     
    Prema njenim rečima, testovi su pouzdani oko 98 odsto, a odobreni su od strane Agencije za lekove Republike Srbije.
     
    Dodajmo da je danas o ovim testovima govorila i virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović, koja je rekla da su oni veoma pouzdani i da imaju kvalitet dobrog dijagnostičkog testa, ali da je važno kako i kada se koriste, odnosno da je potrebno koristiti ih u trenutku kada daju pouzdane rezultate. Taj vremenski okvir je od jednog do tri dana oo pojave simptoma kovida do najkasnije pet dana od pojave simptoma bolesti.
     
    Za dijagnostiku su važni parametri da se uzorak uzme u pravo vreme, sa pravog mesta i na pravi način„, navodi Jovanović i dodaje da nije sigurna da li će građani sami moći da uzmu uzorak.
     
    Objašnjava da se uzorak za ovaj test uzima na isti način kao za PCR test, odnosno da se uzima nazofaringealni bris. 

    Brzi antigenski testovi na korona virus od juče su u prodaji u apotekama širom Srbije po ceni od 1.300 dinara, a da je veliko interesovanje za testiranje u kućnim uslovima, potvrdila je za „Blic“ i direktorka Apoteka Beograd Jasminka Bjeletić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija