• Više od 62 miliona devojčica u svetu nema nikakav pristup obrazovanju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Širom sveta obeležava se Svetski dan devojčica. Cilj je da se promovišu prava devojčica i poveća svest o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju.

    Nejednakost sa kojom se devojčice suočavaju obuhvata oblasti kao što su pravo na obrazovanje, ishranu, zakonska prava, medicinsku negu i zaštitu od diskriminacije, nasilje nad ženama i neslobodne dečje brakove.

    Organizacije koje se bave pravima dece upozoravaju da se, u poslednjih deset godina od kad se ovaj dan obeležava, situacija nije mnogo poboljšala, štaviše – u nekim zemljama se i pogoršala.

    Jelena Memet iz Alternativnog centra za devojke kaže za RTS da više od 62 miliona devojčica u svetu nema nikakav pristup obrazovanju, često su žrtve rodno zasovanog nasilja i rodne diskriminacije.

    Takođe, u velikom broju slučajeva stupaju u rane brakove pre 18. godine i često su najzastupljenija populacija u siromaštvu.

    „U Srbiji je nejednak pristup obrazovanju svoj deci jedan od problema. Devojčice koje žive u ruralnim mestima često nemaju pristup svim sadržajima kojima mogu da imaju pristup devojčice i dečaci u gradovima, često odustaju od svojih snova upravo zbog rodnih uloga u kojima se nalaze i obaveza koje imaju u kući, a veliki je problem sa manjinskim populacijama gde devojčice romske populacije – polovina njih, stupa u rane brakove pre 18. godine“, ukazuje Jelena Memet.

    Alternativni centar za devojke je uoči ovog dana raspisao konkurs za dodelu stipendija od 25.000 dinara. Jelena Memet objašnjava da je kampanja pokrenuta prošle godine sa ciljem da se dodeli najmanje pet jednokratnih stipendija za devojčice koje žele da napreduju u oblastima nauke, umetnosti i sporta.

    „Mi smo prošle godine uspele da skupimo tri i po puta više novca, pa smo podelile 16 stipendija devojčicama. Ove godine smo isto skupile duplo više novca nego što smo planirale, te ćemo podržati 20 devojčica. Ono što je zanimljivo, ove godine imamo jako veliki broj prijava, čak 384 devojčica se prijavilo za stipendiju, pa je naš izbor i naš rad težak. Morali smo da odložimo dodelu za sledeću nedelju zbog toga“, ukazuje Jelena Memet.

    Svi građani koji žele da pomognu superdevojčicama mogu da doniraju novac za superdevojčice, a precizno uputstvo kako da to urade, mogu pronaći na Fejsbuk stranici Alternativnog centra za devojke ili na sajtu superdevojcice.org.

    „Osnažene devojčice odrastaju u jake žene, a osnažene žene menjaju svet“

    Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović čestitala je svim devojčicama u Srbiji Međunarodni dan devojčica.

    „Ovo je dan u kojem slavimo naše devojčice i sve ono što one jesu i što bi mogle biti. Od osnivanja Koordinacionog tela moja zamisao je bila da napravimo bolji svet za vas. Da iniciramo pravednije zakone, da stvorimo više prilika, da se izborimo za veću jednakost i da budemo ravnopravne. Da danas vi, a sutra vaša deca, žive u boljem svetu nego što su živele naše majke i bake“, poručila je Mihajlovićeva.

    Ovu priliku i dan, kaže, koristi da devojčicama uputi poruku da je njihovo mišljenje bitno i da su važne.

    „Vi, devojčice, buduće preduzetnice, doktorke, političarke, sportistkinje, liderke, donosioci odluka – vi ste naša budućnost. Jedna devojčica može da promeni svet i ne dozvolite da vam iko kaže da ta devojčica niste baš vi!“, navela je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

    Poručila je da „osnažene devojčice odrastaju u osnažene žene, a osnažene žene menjaju svet“.

    Širom sveta obeležava se Svetski dan devojčica. Cilj je da se promovišu prava devojčica i poveća svest o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]