Novac
Srbija

VLADA ODLUČILA: Minimalac od januara veći za 9,4 odsto

Izvor: 
RTS Čet, 09/09/2021 - 18:00Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici odluku da visina minimalne cene rada od januara do decembra 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času, u neto iznosu.

Minimalna cena rada povećana je za 9,4 odsto, saopštila je Vlada Srbije.

Visina minimalne cene rada za period januar-decembar 2022. godine iznosiće 201,22 dinara po radnom času (u neto iznosu).

"Utvrđivanje minimalne cene rada zasnovano je na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period", piše u saopštenju.

Povećanje od 9,4 odsto, na 35.012 dinara, najavila je ranije premijerka Ana Brnabić nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj nije postignut dogovor sa sindikatima.

Ulazak u Srbiju omogućen uz potvrdu o vakcinaciji koju izdaje Nemačka

Vlada Srbije dala je i saglasnost da se na osnovu faktičkog reciprociteta prihvate potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti kovida19 koje izdaju nadležni organi ili ustanove Nemačke, a kojom se, uz ovu potvrdu, omogućava ulazak u Srbiju bez negativnog PCR testa na prisustvo koronavirusa ili antigen FIA RAPID testa.

Usvojen Okvirni dokument za izdavanje zelenih obveznica

Članovi vlade usvojili su Okvirni dokument Srbije za izdavanje zelenih obveznica, koje imaju za cilj obezbeđivanje finansiranja projekata koji doprinosi ekološkoj održivosti u najširem smislu.

"Usvajanjem dokumenta, Srbija je postala prva država na Balkanu koja se javno izjasnila o posvećenosti promovisanja svesti o ekološko, društveno i korporativnom upravljanju projektima u oblasti ublažavanja klimatskih promena i zaštite životne sredine, a što će državi omogućiti pristup globalnim tržištima kapitala u ESG formatu", piše u saopštenju.

Odluka o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja

Na sednici Vlade je doneta i odluka o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima sa ciljem praćenja, usmeravanja i koordiniranja aktivnosti vezanih za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica i sprovođenja Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja na putevima.

Ovo telo će se, kako se navodi, kroz delovanje stručnih radnih grupa, baviti i unapređenjem bezbednosti puteva, rada i efikasnosti saobraćajne policije, sudova i tužilaštava, bezbednosti dece u saobraćaju, a kroz preventivno i edukativno delovanje biće zaduženo za povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Sporazum o Nemačkoj školi u Beogradu

Na sednici Vlade, doneta je i odluka o zaključivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Nemačke, o Nemačkoj školi u Beogradu.

"Škola će se sastojati od razreda opšteobrazovnog školskog sistema Nemačke, kao i od vrtića sa predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a delatnost će se obavljati u skladu sa pravnim propisima koji važe za nemačke škole u inostranstvu", saopštila je Vlada.

Polaznici će, kako se dodaje, imati mogućnost da steknu srednjoškolsko obrazovanje prvog stepena nakon završenih devet, a nemačku maturu nakon završenih 12 godina obrazovanja.

Posebni iznosi za vreme trajanja "Dečje nedelje"

Vlada je utvrdila i posebne iznose koji se plaćaju za vreme trajanja "Dečje nedelje" u 2021. godine na svaku prodatu kartu u mesnom i međumesnom prevozu u železničkom, vodnom, vazdušnom i drumskom saobraćaju, kao i na svaku prodatu ulaznicu za pozorište, bioskop, kulturne i sportske priredbe i na svaki prodat nosač zvuka sa snimljenim sadržajem.

"Dečja nedelja" organizuje se svake godine u prvoj punoj nedelji oktobra sa ciljem unapređivanja razvoja društvene brige o deci putem organizaovanja kulturnih, obrazovnih i rekreativnih manifestacija posvećenih deci.

 
MarketingNajnovije vesti