• Vlada proglašava stanje elementarne nepogode, ko će imati pravo na pomoć

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlada Srbije trebalo bi danas da proglasi stanje elementarne nepogode u opštinama i gradovima koje su pogođene poplavama i u kojima je na snazi vanredna situacija, kažu u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima.

    To se odnosi na 27 opština i gradova na zapadu i jugu zemlje koje su pogodile poplave.

    Zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković rekla je za Tanjug da u pojedinim slučajevima stanje elementarne nepogode neće biti proglašeno na teritoriji cele opštine, nego u određenim njenim delovima koji su pogođeni, što će biti precizirano u vladinoj Odluci o proglašenju elementarne nepogode.

    Pravo na pomoć imaju građani kojima je oštećen stambeni objekat u kome primarno žive, čiji su vlasnici.

    Pomoć se ne daje za vikendice i pomoćne objekte.

    Poziv građanima da prijave štetu će biti objavljen neposredno po stupanju na snagu Odluke o proglašenju elementarne nepogode.

    Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je u saradnji sa Odeljenjem za civilnu zaštitu grada Kraljeva kreirala sistem za onlajn procenu štete, odnosno članovi lokalnih komisija će od sutra moći na licu mesta u oštećenom objektu da popune putem pametnog telefona onlajn formulare i dodaju fotografije.

    Time se, kažu, ubrzava proces procene štete, a i podatke automatski ima Kancelarija i nadležni u upravi jedinica lokalne samouprave radi brže izrade Rešenja o dodeli državne pomoći.

    Kada rešenje postane pravnosnažno, ono stiže u Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima koja zatim pruža pomoć građanima.

    Nedeljković je rekla da je proglašenje stanja elementarne nepogode prvi korak kada se aktivira Zakon o obnovi nakon elementarne i druge nepogode aktivira i kada Kancelarija kreće sa procesom obnove.

    Za svaki pojedinačni slučaj oštećenog stambenog objekta, lokalne samouprave izdaju rešenja u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, kojima se utvrđuje pravo na pomoć, kao i visina pomoći koja je u neposrednoj vezi s utvrđenom kategorijom štete na objektu.

    Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima vrši terensku verifikaciju procenjene štete na objektima, kao i isplatu pomoći po rešenjima jedinica lokalne samouprave, po nastupanju pravosnažnosti tih rešenja.

    Kancelarija ne pruža pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, jer Zakon o obnovi ne pokriva štetu koja je prethodno mogla biti osigurana.

    Država za poljoprivrednike daje i do 70 odsto subvencija za osiguranje useva od elementarnih nepogoda.

    Vlada Srbije trebalo bi danas da proglasi stanje elementarne nepogode u opštinama i gradovima koje su pogođene poplavama i u kojima je na snazi vanredna situacija, kažu u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]